Bibliotek nektet forlag å holde boklansering – nå kjøper de inn boka

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 10. juni 2023 | 08:22

Det har vært mange vendinger i saken. Det siste nå er at Deichman bibliotek har kjøpt inn boka «Dere skal ikke erstatte oss!» av den franske forfatteren Renaud Camus.

Og det skjer ikke lenge etter at bibliotek snudde og ikke ville tillate Legatum Publishing å holde pressekonferanse om bokas lansering på norsk i deres lokaler. Begrunnelsen var da hensyn til bibliotekets øvrige gjester, etter at en mobb fra Rødt hadde varslet motdemonstrasjoner.

Til tross for at politiet kunne garantere for sikkerheten, valgte biblioteksjef Knut Skansen til slutt å avlyse arrangementet som skulle vært holdt 11, mai. Da hadde Legatum Publishing allerede blitt nektet på Litteraturhuset, og endte opp på et hotell på Gardermoen.

Skansen påpeker det paradoksale med denne formen for aksjon fra politiske ytterkanter mot biblioteker:

– De titlene som de aksjonerer mot, blir svært kjent, sier Skansen til Subjekt, og legger til:

– Forlaget Legatum kommer trolig til å selge langt flere bøker nå enn om arrangementet deres hadde fått utspille seg i fred og ro.

Les også: Kampen mot «utskiftingsbok» fortsetter: Vil stjele og brenne bøkene

I en situasjon uten bråket er det ikke sikkert Deichman overhode ville ha vurdert å kjøpe inn boken:

– Men situasjonen som oppstod, gjør at vi nå har kjøpt den inn, sier Skansen.

– Igjen har «hecklernes veto» medført at det er langt mer sannsynlig at den kjøpes inn i bibliotekene rundt i Norge. Biblioteksjefer er ikke smaksdommere, men tilretteleggere for at alle skal kunne orientere seg i det som er aktuelt, mener Skansen.

– Dette gjøres via aktualitetskravet i bibliotekloven. Situasjonen er nå at dette er en aktuell bok. Det må ytre venstresiden selv ta ansvar for.

mest lest