Russland fordømmer USA: – Det Hvite Hus har nå tilstått krigsforbrytelser

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 10. juli 2023 | 04:43

Det Hvite Hus har nå tilstått krigsforbrytelser ved å sende klasevåpen til Ukraina.

Det sier den russiske ambassaden i USA sent søndag ettermiddag ,som reagerer på en uttalelse fra John Kirby, talsmann for Det hvite hus’ nasjonale sikkerhetsråd, om å forsyne Ukraina med klaseammunisjon.

– Vi har merket oss John Kirbys uttalelser om levering av klaseammunisjon til Ukraina. Tjenestemannen tilsto de facto at USA begikk krigsforbrytelser under Ukraina-konflikten. Han uttalte åpenlyst at sivile ville bli ofre for [USAs] klasevåpen. Ifølge det perverterte synet til representanten i Det hvite hus, gjør dette mindre skade enn Russlands handlinger, bemerket den russiske diplomatiske delegasjonen.

– Hvis det er noen logikk bak administrasjonens beslutning om å overføre klaseammunisjon, koker det ned til ‘det vil ikke bli verre’. USA er klar til å ødelegge liv langt fra sine egne grenser med ukrainernes hender, heter det i en uttalelse fra ambassaden.

Ifølge de russiske diplomatene er den amerikanske administrasjonen involvert i dette «bare for en uoppnåelig drøm om et strategisk nederlaget for Russland».

Både Russland og Ukraina har anklaget hverandre for å bruke klasevåpen i den 500 dager lange krigen. Forrige uke forpliktet Ukraina seg til ikke å bruke klasevåpnene de mottar fra USA på Russisk jord.

– Vi erkjenner at ueksploderte sprengladninger fra klaseammunisjon utgjør en risiko for sivile. Det var derfor vi utsatte denne beslutningen i det lengste, sa Bidens nasjonale sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan da han kunngjorde USAs beslutningen fredag.

Ifølge Pentagon vil klasevåpen inngå i en ny pakke med amerikansk militærhjelp for 8,5 milliarder kroner til Ukraina.

President Joe Biden kaller i et intervju med CNN beslutningen om å sende klasevåpen til Ukraina svært vanskelig.

– Jeg diskuterte det med våre allierte, jeg diskuterte det med våre venner i Kongressen. Ukrainerne er i ferd med å gå tomme for ammunisjon, sier han i intervjuet.

Biden understreket at beslutningen å sende klasevåpen er midlertidig og skyldes at USAs egne lagre av artillerigranater nå begynner å tømmes.

Det har vakt oppsikt at USA skal sende klasevåpen til Ukraina. Men Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) slutter seg ikke til kritikken.

– Verken Ukraina eller USA har undertegnet klasevåpenkonvensjonen. Men det er helt uaktuelt for Norge å gjøre dette, fordi vi er bundet til denne konvensjonen, som vi har vært pådriver for, sier Huitfeldt til NRK.

– Vi fraråder bruk av klasevåpen, og vi ønsker at flest mulig land skal undertegne, legger hun til.

mest lest