Algeriske Imane Khelif vant 5-0 i finalen mot kinesiske Yang Liu i 66-kilosklassen etter en enstemmig avgjørelse av dommerne.
– Jeg er veldig glad. I åtte år har dette vært drømmen mun, og nå er jeg olympisk mester og gullmedaljevinner. Jeg har jobbet i åtte år uten søvn, åtte år med tretthet, sa Khelif etter å ha vunnet OL-gullet.
Bokserens deltagelse i årets OL har vakt store reaksjoner, fordi han tidligere har feilet en såkalt kjønnstest utført av Det internasjonale bokseforbundet (IBA). Khelif har ifølge bokseforbundet XY-kromosomer, som betyr at han er biologisk mann. Derfor ble Khelif i 2023 diskvalifisert fra VM i boksing av IBA.
OL-seieren kommer etter at den kvinnelige italienske bokseren Angela Carini trakk seg fra kampen mot Khelif etter bare 44 sekunder torsdag forrige uke.
– Jeg er vant til å ha det vondt. Men jeg har aldri blitt slått så hardt før, sa Carini etter kampen.
Khelif har imidlertid slått tilbake mot anklagene om at han er en mann.
– Jeg er kvinne som en hvem som helst annen kvinne. Jeg er født kvinne og levd hele livet som det, sier Khelif ifølge Reuters.
Glenn-Peter Sætre, biolog og professor ved Universitetet i Oslo, skriver i Subjekt at den tilgjengelige informasjonen rundt Khelif så langt har vært mangelfull og at det derfor er vanskelig å slå fast hvilke kromosomer bokseren har. Sætre sier likevel at man som regel enten har XX- eller XY-kromosomer, og at disse avgjør om man blir biologisk kvinne eller mann. Samtidig påpeker han at det finnes mange forskjellige diagnoser som kan forstyrre kjønnsutviklingen.
Les også: Lider trolig av sjelden tilstand «46 XY DSD»: Er genetiske menn uten ytre testikler
Siden IBA ble fratatt retten til å drive de olympiske boksekonkurransene i 2019 på bakgrunn av økonomiske utfordringer, etiske problem, korrupsjonsanklager og manglende tillit, har ikke kjønnstestene deres diskvalifisert de to mannlige bokserne som fikk delta i årets OL.
Årsaken til at enkelte mener kampsport bør være kjønnsdelt, er at det finnes store biologiske forskjeller mellom kjønnene. Menn har i gjennomsnitt 75 prosent mer muskelmasse i armene og 90 prosent mer styrke i overkroppen enn kvinner, ifølge Illustrert Vitenskap.