– Vi må se på andre ting enn samtaler for å hindre menn fra å ta selvmord

Avatar photo
Publisert 10. september 2022 | 23:10

Flere enn 600 personer begår selvmord hvert år i Norge, ifølge FHI. To av tre av disse er menn.

Flere foredragsholdere fylte auditoriet på Universitet i Agder i anledning Verdensdagen for selvmordsforebygging lørdag 10. september, arrangert av landsforeningen for etterlatte ved selvmord (LEVE). Formålet med dagen er å skape håp, handling og åpenhet om temaet.

Menn og selvmord var et av temaene som ble tatt opp.

Spesialrådgiver Torstein Garcia de Presno ved RVTS Sør var tilstede på arrangementet, og kom med en klar oppfordring til Fædrelandsvennen.

Samtaler er ikke nok

– Det etterlyses ofte at menn skal snakke mer om følelsene sine, men kanskje de heller bør holde seg aktive, jobbe mer eller trene mer for å ha det bra med seg selv? Kanskje vi bør legge til rette for noe som er mer fysisk og mer intuitivt for menn, sier de Presno i et intervju med Fædrelandsvennen.

Han påpeker at kvinner og menn har ulike mestringstrategier.

– Vi bør kanskje innse etterhvert at menn har andre mestringsstrategier, og at disse kan virke godt for mange menn. Disse strategiene er ikke like anerkjente og er blitt forsket mindre på. Men vi må ta inn over oss at det kan være noe annet enn samtaler og behandling som kan hindre menn fra å ta selvmord, sier de Presno.

Les også: TikTok trend: Stjeler biler med USB-kabler

Han mener den samme fortellingen ofte går igjen. Nemlig at menn håndterer livet dårligere enn kvinner, fordi de oftere begår selvmord. Men en annen teori han ønsker å utforske, er at menn faktisk håndterer livet bedre enn kvinner, og at menn må gjøre mer av det som er bra for dem.

– Jobbe mer?

– Ja, å jobbe mer er en mannlig mestringsstrategi som kan være undervurdert. Det er en strategi som har dårlig rykte, men som kan ha noe for seg. Det er i hvert fall noe fagmiljøet bør utforske, sier de Presno.

Jobb, trening, humor og det å være av betydning for andre er viktig

Torstein Garcia de Presno viser til en australsk befolkningsundersøkelse der menn er spurt om hva de gjør for å ha det bra, og hva de gjør for å få det bedre når de ikke har det bra. Humor, å være av betydning for andre, holde seg aktiv og trening er noen ting som hjelper menn, ifølge mennene selv.

– Det er for lite forskning på disse strategiene i selvmordsfeltet. Mange kan få god og livsviktig hjelp av å gå til psykolog for å snakke om problemene sine, men vi har flere måter å hjelpe på som vi ikke bruker. Vi som er i fagmiljøet bør utvide horisonten vår litt. Vi kan starte med å spørre dem det gjelder, sier de Presno til Fædrelandsvennen.

Svenskene er i ferd med å våkne opp. Men til hva?

mest lest