Lover å gjøre atomvåpen klare for kamp mot USA

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 10. september 2024 | 07:38

Nord-Koreas leder Kim Jong Un lover å øke landets atomvåpenarsenal dramatisk for å gjøre det klart til kamp mot USA og dets allierte.

Det melder statlig media KCNA, ifølge Reuters.

Kim har også kritisert «den hensynsløse utvidelsen» av en US-ledet regional militærallianse som årsaken til den økte atomopprustningen.

Under en tale på mandag, markerte Kim den nasjonale grunnlovsdagen og uttalte at landet må forberede sin «atomkapasitet og beredskap til å bruke den på riktig måte til enhver tid for å sikre statens sikkerhetsrettigheter». Han understreket behovet for en sterk militær styrke for å motvirke trusler fra USA og dets «tilhengere».

Økende spenninger
Kim Jong Un har tidligere fremsatt lignende trusler, men eksperter tror at han kan gjennomføre provoserende våpentester før det kommende amerikanske presidentvalget i november. Han har også protestert mot en ny forsvarspakt mellom USA og Sør-Korea, som har som mål å integrere amerikanske atomvåpen med Sør-Koreas konvensjonelle våpen for å motvirke Nord-Koreas trusler.

Kim har beskyldt den voksende våpenarsenalen hans på utviklingen av denne pakten, og hevder at Nord-Korea står overfor en «alvorlig trussel» på grunn av den «hensynsløse utvidelsen» av en US-ledet regional militærallianse som nå utvikler seg til en atombasert en.

Internasjonal respons
Sør-Korea planlegger å holde et forsvarsmøte med medlemmene av De forente nasjoners kommando (UNC) på tirsdag. Den multinasjonale militærstyrken ledes av den amerikanske militærkommandanten stasjonert i Sør-Korea. Tyskland ble det nyeste landet som sluttet seg til styrken i august. Styrken bidrar til å overvåke den sterkt befestede grensen mot Nord-Korea og er forpliktet til å forsvare Sør-Korea dersom krig bryter ut.

Nord-Korea har uttrykt misnøye med Tysklands inngang til UNC og har tidligere kalt UNC en «ulovlig krigsorganisasjon».

Landet har betydelig styrket sitt atomvåpenprogram siden 2022 med en økning i antall missiltester. Flere analytikere mener at selv om Nord-Korea fortsatt må overvinne teknologiske barrierer for å oppnå langdistanse ballistiske missiler som kan nå fastlands-USA, har de allerede missiler som kan treffe viktige mål i Sør-Korea og Japan.

mest lest