Norge har de beste ordningene – nå strømmer ukrainerne på

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 10. oktober 2023 | 17:09

Etter sommeren har antallet ukrainere som søker om beskyttelse i Norge doblet seg. Fra 350-500 i uka, kommer det nå ca 1000.

Nå er UDI bekymret.

Etter at krigen i Ukraina brøt ut, har det kommet over 63.000 flyktninger fra Ukraina til Norge. Over 57.000 flyktninger er innvilget midlertidig kollektiv beskyttelse, og godt over 51.000 av dem er bosatt eller på vei til å bli bosatt i en kommune. 

Norge er nå det landet i Norden som tar imot klart flest fra krigen i Ukraina. To tredjedeler av flyktningene antas å komme direkte fra Ukraina, mens om lag en tredjedel har hatt opphold i et annet europeisk land før de kom til Norge, skriver UDI på sine hjemmesider.

NRK har vært i kontakt med flere ukrainere som har kommet til Norge den siste tiden. De forteller at både blogger og nettaviser har prositiv omtale av Norge og ordningene her.

En av de som har latt seg overbevise om Norge er Oleh Bezdolnyi (60).

– Jeg hadde ikke penger til verken husleie, medisiner eller mat, sier han mens han støtter seg til stokken utenfor leiligheten sin i Bergen.

Han forteller at han gjorde grundige undersøkelser før han la ut på den 3000 kilometer lange reisen fra krigsrammede Zaporizjzja.

– Jeg leste om ulike europeiske land i flere måneder. Jeg så mange videoer. Til slutt valgte jeg Norge fordi det er en sikkerhet for selv syke her, ser han til NRK.

Ryktene går

– I starten av angrepskrigen flyktet folk dit de hadde kjente. Nå ligger det mer undersøkelser bak, sier Vilde Hernes.

Hun er forsker ved Oslo Met og sier ukrainene gjør en grundig vurdering om skole, botilbud og andre tjenester.

– Mange ukrainere som er i Norge er godt fornøyd, og melder hjem om sine erfaringer, sier hun.

I begynnelsen var ukrainerne mest opptatt av å komme seg vekk. Nå tenker de på hva som kan være et bra land å være i på sikt.

Dermed må Norge også «vurdere ordningene på ny», mener Hernes.

Onsdag har UDI innkalt til pressekonferanse om den økte ankomsten og hvilke behov dette stiller til kommunene.

mest lest