Ny miljøvennlig betong kan kutte CO2-utslipp betydelig

Avatar photo
Benjamin Bringsås
Journalist
Publisert 10. oktober 2024 | 18:57

Produksjonen av sement står for rundt åtte prosent av de globale CO2-utslippene. Forskere ved OsloMet jobber nå med å utvikle mer miljøvennlig betong som kan redusere disse utslippene betraktelig, melder OsloMet i en artikkel publisert i Forskning.no.

Forsker Sarra Drissi ved OsloMet forklarer at CO2-utslippene i sementproduksjonen hovedsakelig kommer fra den kjemiske prosessen som finner sted når kalkstein varmes opp for å lage klinker, et viktig mellomprodukt i sementen. I tillegg kreves store mengder energi, ofte hentet fra fossilt brennstoff, noe som ytterligere øker utslippene.

Ettersom sementproduksjon er en av de største kildene til CO2-utslipp og at betong er verdens mest brukte byggemateriale, brukt i alt fra bygninger og veier til broer og fortau takket være sin styrke, holdbarhet og allsidighet, er det store fordeler ved å utvikle et utslippsreduserende alternativ.

Siden bruk av sement til betongen gir betydelige karbonavtrykk er det desto mer trykk på byggebransjen i å adaptere nye, innovative løsninger for utslippskutt. Derfor forsker OsloMet nå på å erstatte sement med mer miljøvennlige materialer.

Gjenbruk av avfall og resirkulering

Drissi foreslår at naturlige mineraler, som leire, samt biprodukter fra industri som flyveaske og slagg, kan være potensielle alternativer. En annen løsning er gjenbruk av bygg- og riveavfall samt defekte betongplater. Dette kan resirkuleres til såkalt tilslag, som igjen reduserer behovet for nye råvarer. En bieffekt av resirkuleringsprosessen er dessuten produksjon av resirkulert betongpulver (RCP), som har en unik evne til å absorbere CO2.

– Dette kan ha stor betydning for å redusere utslippene fra byggenæringen. Vi kan både redusere forbruket av sement og i tillegg bruke avfallet i stedet for å kaste det, sier Drissi.

Til tross for de store fordelene er det fortsatt utfordringer med å få betongen sterk nok når man erstatter sement med alternative materialer. Ifølge Drissi utvikler betongen styrke saktere med disse materialene, noe som kan gjøre det vanskelig å bruke den i større konstruksjoner.

– Det er en utfordring å få betongen sterk nok og tåle ekstrem miljøpåvirkning godt nok med bruk av andre materialer, sier hun.

For å motvirke dette, forsker OsloMet på bruk av CO2-herding, der CO2 brukes til å akselerere styrkeutviklingen i betongen. CO2 reagerer med materialene i betongen og danner kalsiumkarbonat, som er både sterkt og holdbart.

Les også: Forskere: Mars’ merkelige oppførsel kan peke mot mørk materie (+)

Drissi peker på det store potensialet i disse metodene understreker hun at det fortsatt gjenstår flere utfordringer, som mangelen på standardiserte metoder og høye kostnader for utvinning.

Gevinsten er imidlertid stor.

– For eksempel vil noe CO2 lekke etter at du har lagret det under sjøen eller under bakken. Men når du bruker CO2 i betong, vil du virkelig fikse dette med CO2-utslipp fordi CO2 vil reagere med kalsiumrikt materiale og omdannes til kalsiumkarbonat. Det betyr at det ikke slippes ut i luften, men blir et produkt i selve betongen, sier Drissi.

mest lest