Putin dropper G20-møtet: Vil ikke bli behandlet som en «paria»

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 10. november 2022 | 20:37

Russlands president Vladimir Putin skal ikke reise til toppmøtet i G20 på Bali i Indonesia neste uke.

G20 er samlingen av verdens 20 største økonomier.

Det blir i stedet utenriksminister Sergei Lavrov som skal lede den russiske delegasjonen.

Putin kan komme til å holde innlegg virtuet sier den russiske ambassadens protokollsjef Julija Tomskaja.

Indonesias president Joko Widodo har invitert Putin til toppmøtet på Bali 15. og 16. november, der blant andre USAs president Joe Biden skal delta.

Putin selv svarte kryptisk da han fikk spørsmål om dette i midten av oktober.

– Russland vil absolutt delta. Når det gjelder formatet, tenker vi fortsatt på det, sa han.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj er også invitert til G20-toppmøtet på Bali, men har gjort det klart at han ikke vil delta dersom Putin er der, skriver NTB.

Andre medier spekulerer i årsaken.

– Paria

Ifølge Bloomberg skal det være for å beskytte Putin mot pinlige øyeblikk der andre statsledere snur seg bort eller unngår ham, som er en viktig årsak til fraværet. Slikt kan også fanges av kamera.

Et eksempel var under på at noen ble gitt pariastatus ved en G20 var da Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman deltok i 2018 i Buenos Aires. Han hadde blitt satt på sidelinjen og offentlig avskåret under det offisielle «familiebildet» av verdens ledere – sett stående på ytterkant og stort sett ignorert.

Dette var kort tid etter drapet på journalisten Jamal Khashoggi i oktober samme år. MbS’ tilstedeværelse på G20 på den tiden sørget for pinlige øyeblikk som ble filmet og fotografert.

Muligens har Kreml vurdert at det rett og slett ikke var verdt det for Putin å få samme eller dårligere behandling. Slike fornærmelser kan gå alvorlig ut over en statsleders anseelse både hjemme og ute.

Også under virtuelle presentasjoner kan fornærmelser forekomme ved at andre reiser seg og forlater møtesalen. Det er derfor uvisst om Putin i det hele tatt vil delta.

Konspirasjonsteoretiker og redaktør i intens podkast-samtale

mest lest