Ukrainere har mistet tilliten til Zelenskyj

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 11. januar 2024 | 07:45

En undersøkelse av ukrainske holdninger til regjeringen og militæret viser at folk støtter landets militære og dets ledelse. Men støtten til den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj er noe mer moderat.

Ifølge den nyeste etterretningsoppdateringen fra den amerikanske tenketanken Institute for the Study of War (ISW) viser en rapport fra Kyiv International Institute of Sociology (KMIS) at 96 prosent av de spurte støtter de ukrainske væpnede styrkene. Videre har 88 prosent tillit til den ukrainske øverstkommanderende militærsjefen, general Valerij Zaluzjnyj, mens kun 66 prosent har tillit til president Zelenskyj.

ISW skriver tirsdag at resultaterne av undersøgelsen ble offentliggjort den 18. december 2023. En tidligere måling gjennomført av KMIS året før viste imidlertid en betydelig høyere tillit til presidenten, der 84 prosent uttrykte tillit i desember 2022. Nedgangen i tillit overrasker imidlertid ikke ISW, som mener at den kan tilskrives den langvarige krigssituasjonen.

I november i fjor var det offentlig uenighet mellom Zelenskyj og hærsjefen Zaluzjnyj med motstridende uttalelser om krigens utvikling. Sistnevnte erkjente at krigen mot den russiske okkupasjonsmakten var på is, noe Zelenskyj imidlertid avviste.

mest lest