Ferske tall fra fra Poll of Polls gir et innblikk i dynamikken blant norske velgere så langt i januar. De siste målingene gir et nytt perspektiv på velgerlandskapet: Partiene som tidligere har tapt oppslutning viser nå tegn til å snu trenden. Samtidig kan FrP potensielt ha nådd toppen.
Med så langt tre nasjonalt representative stortingsmålinger i januar, fra InFact, Opinion og Norfakta, ser vi tegn på flere interessante trender.
Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti vokser alle sammenlignet med desember, mens Fremskrittspartiet ser ut til å ha nådd et stabilt nivå etter en historisk periode med jevn vekst.
Dermed krymper blokkavstanden mellom rødgrønn og borgerlig side.
FrP: Historisk vekst, tilbake på toppnivå
Fremskrittspartiet ligger i januar på et snitt på 23,4 prosent, som er en moderat nedgang fra toppnoteringen i desember på 25,4 prosent. Likevel er dette en imponerende utvikling sammenlignet med januar i fjor, da partiet lå på beskjedne 13,1 prosent i snitt. Med unntak av én måned har FrP hatt kontinuerlig vekst det siste året, og nivåene partiet nå presterer, er de høyeste siden helt tilbake til årsskiftet 2010-2011.
FrP er dermed nå oppe på tilsvarende nivåer som for rundt 15 år siden, som var toppen på en høyde før oppslutningen stupte sakte til et bunnivå på 8,5 prosent i 2021.
Partiet har dermed på få år tredoblet seg. Denne eventyrlige veksten kan tilskrives som et resultat av blant annet et lederskifte i Sylvi Listhaug, men kanskje enda viktigere: Som en effekt av en betydelig økonomisk utfordring med hardere kår for nordmenn, et Høyre som viser null visjon eller vilje til fornying av en politikk folket mister tillit til, samt ikke minst en utydelig og falsk «snart kommer resultatene»-politikk fra Jonas Gahr Støre og regjeringen.
Økt inflasjon og rente, svekket krone og dyrere strømpriser, med stadig økende skatter og avgifter, uten at noen av de andre partiene presentererer troverdige løsniger, er en gavepakke til Partiet for sterk nedsettelse av skatter, avgifter og offentlige inngrep. Milei-formelen om reduksjon av statlig omfang er en beviselig suksessoppskrift som stadig flere mener er kuren som vil helbrede en stat syk av å overby seg selv i symbolpolitikk og globalistisk «gi meg en FN-jobb værsåsnill»-tiltak, dersom FrP faktisk klarer å gjennomføre hva de står for.
Nå gjelder det bare å holde momentet. Den siste tiden tyder enn så lenge på en stabilisering etter den lange vekstperioden, noe bekreftes gjennom å sammenligne med tidligere toppnivåer.
Med velgeroverganger fra spesielt SP og Høyre har FrP styrket sin posisjon. Samtidig ser partiet en noe svakere nedgang i henting fra Sps 2021-velgere, som har falt med 30.000 fra desember, noe som kan forklare den marginale tilbakegangen i snittet for januar, viser Poll of polls analyse.
Dette stabile toppnivået markerer imidlertid en mulig ny epoke for partiet, som har blitt en tydelig kraft i det borgerlige samarbeidet etter et tiår med betydelige svingninger. Det vil si, derrsom de klarer å holde ut helt til valgdagen for å sikre de rundt 44 mandatene til Stortinget.
Les også: Frp og Høyre med rent flertall – men kan de holde på ledelsen?
De rød-grønne ser fremgang – men utfordringene består
Arbeiderpartiet har løftet seg med 1,1 prosentpoeng siden desember og ligger nå på et gjennomsnitt på 19,0 prosent i de tre publiserte målingene. Likevel er partiet fortsatt i utfordringer når det gjelder velgeroverganger. Analysen viser at Ap taper rundt 130.000 velgere netto til Høyre og Fremskrittspartiet. Av disse går 88.000 velgere til Høyre og 45.000 til Frp, som er en klar endring fra desember da tapene var mer jevnt fordelt.
Senterpartiet viser på sin side større lojalitet blant sine velgere, noe som gir partiet en svak fremgang til 6,4 prosent. SV, MDG og Rødtr ligger på henholdsvis 8,1, 3,0 og 5,8 prosent.
Samtidig er Høyre stabil på 21,9. Overgangen fra Høyre til Frp er den mest markante blant alle partiene, med hele 127.000 velgere som skifter mellom de to.
Les også: – Regjeringens elektrifiseringsiver setter beredskapen i fare
Krympende blokkavstand
Mens de borgerlige partiene samlet fortsatt leder med 53,1 prosent mot 42,4 prosent for den rødgrønne blokken, har avstanden mellom blokkene krympet. Fra en forskjell på 12,9 prosentpoeng i desember, er gapet nå redusert til 10,7 prosentpoeng.
Dette skyldes fremgang for både Ap og Sp, samt en nedgang for KrF og Venstre.
Analysen avslører også spennende endringer i lojaliteten blant velgere. Sp viser størst framgang med en økning på 8 prosentpoeng, mens KrF opplever den største lojalitetsnedgangen på hele 10 prosentpoeng. Netto overganger mellom blokkene er redusert fra 279.000 til 233.000 i favør av de borgerlige partiene.
Dersom dagens gjennomsnitt blir valgresultatet, vil Frp og Høyre samlet få 84 mandater, noe som betyr at de ikke oppnår flertall alene. Med Venstre og KrF inkludert, vil den borgerlige blokken imidlertid få 94 mandater, mens rødgrønn side ender på 75.
Les også: Frp vil nedjustere Norges klimamål: – Symbolpolitikkens tid er forbi
Høyresiden klar for å selvskade seg til seier
Med tre av syv planlagte nasjonale målinger allerede publisert i januar, tegner det seg allerede et bilde av økt kamp om velgerne for 2025, med en rødgrønn side viser som viser tegn til bedring og et FrP som muligens har nådd toppen.
Veien til flertall ser imidertid fortsatt lang ut for venstresiden. Men det gjør ikke kampen til høyresiden noe enklere:
Det kanskje mest interessante elementet i tallene er nemlig muligheten for en ny blå-blå-regjering, som er hva FrP – med sine konservative så vel som liberalistiske velgere – aller helst ønsker seg. For å få til dette trenger Norge et sterkt både FrP og Høyre, samtidig som det er behov for et svekket Venstre og KrF i tillegg til rød-grønn side.
Kampen om sentrum-høyre vil være avgjørende for å sikre 85 mandater for Høyre og FrP alene. Samtidig sikter FrP seg mot det ytterste målet for partiet, som er å bli sterkere enn Høyre for å sikre statsministeren. Den interne kampen vil dermed forsterke seg i det man går inn i en valgkamp der hanskene kastes og den interne krigen på hver av blokkene slår til for fullt.