Muterte ulver i Tsjernobyl har utviklet motstand mot kreft

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 11. februar 2024 | 08:11

Mutante ulver som vandrer omkring i de øde gatene i Tsjernobyl ser ut til å ha utviklet motstand mot kreft – noe som gir håp om at funnene kan hjelpe forskere med å bekjempe sykdommen hos mennesker.

Det skriver Sky News.

I 1986 eksploderte en kjernefysisk reaktor ved Tsjernobyl kjernekraftverk i Ukraina, noe som førte til evakueringen av over 100 000 mennesker på grunn av kreftfremkallende stråling.

Siden den gang har området forblitt forlatt, og Chernobyl Exclusion Zone (CEZ) ble etablert for å hindre folk fra å gå inn i et 1 000 kvadratkilometer stort område hvor strålingen fortsatt utgjør en risiko for kreft.

Nå vandrer blant annet ulver og hester rundt i den evakuerte byen mer enn 35 år etter katastrofen.

Cara Love, forsker innen evolusjonsbiologi og økotoksikologi ved Princeton University i USA, har forsket på hvordan ulvene i Tsjernobyl har klart å overleve til tross for flere generasjoner med eksponering for radioaktive partikler.

Love og et team av forskere besøkte CEZ i 2014 og satte radiokrage på ulvene slik at deres bevegelser kunne overvåkes. Hun uttalte at kragene gir teamet øyeblikkelige målinger av ulvenes plassering og eksponering for stråling. I tillegg ble blodprøver tatt for å analysere hvordan ulvenes kropper reagerer på stråling som kan forårsake kreft.

Forskerne oppdaget at ulvene i Tsjernobyl blir eksponert for opptil 11,28 millirem stråling hver dag gjennom hele livet sitt – noe som er mer enn seks ganger det lovlige sikkerhetsgrensen for mennesker.

Love observerte at ulvenes immunsystem hadde gjennomgått endringer som lignet på de hos kreftpasienter undergår strålebehandling. Enda mer betydningsfullt, identifiserte hun spesifikke områder av dyrenes genetiske informasjon som syntes å være motstandsdyktige mot økt risiko for kreft.

En betydelig mengde forskning på mennesker har identifisert mutasjoner som øker risikoen for kreft. For eksempel kan tilstedeværelsen av den varianten BRCA-genet øke sannsynligheten for at en kvinne utvikler bryst- eller eggstokkreft.

Loves forskning har hatt som mål å oppdage mutasjoner som gir beskyttelse og øker mulighetene for å overleve kreft. Hun presenterte sine funn på det årlige møtet i Society of Integrative and Comparative Biology i Seattle, Washington, tidligere denne måneden.

mest lest