Hamburg-politiet ble tipset om drapsmannen, men tok ikke våpenet

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 11. mars 2023 | 03:21

Myndighetene i Hamburg mottok et tips for to måneder siden om gjerningsmannen som drepte sju personer, inkludert et ufødt barn, i et Jehovas vitnes lokaler. Han overtalte myndighetene til ikke å ta fra ham pistolen.

Et anonymt brev ble mottatt av våpenkontrollmyndigheten i januar som reiste bekymringer om en mann navngitt av tysk politi som Philipp Fusz (35), som sa at han virket sint på sine tidligere medlemmer i Jehovas vitner, men politiet så ingen grunn til bekymring da de besøkte ham i forrige måned.

Torsdag kveld drepte Fusz fire menn og to kvinner i alderen 33 til 60 år, alle tyske statsborgere, samt et ufødt barn.

Åtte personer ble skadet, fire alvorlig, noe som øker frykten for at dødstallene vil øke.

Fusz skjøt seg selv etter at politiets spesialstyrker stormet bygningen.

– Han er et tidligere medlem av Jehovas vitner som forlot samfunnet frivillig for halvannet år siden, men tilsynelatende ikke på gode vilkår, sier Thomas Radszuweit, Hamburgs sjef for statssikkerhet, ifølge The Guardian.

Det stilles spørsmål ved hvorfor han ikke ble stoppet. Den mistenkte hadde våpentillatelse siden desember 2022. Men i januar ble det mottatt et anonymt tips som antydet at han kunne lide av en psykisk lidelse, og at han hadde indikert et «spesielt sinne mot religiøse medlemmer eller mot Jehovas vitner og hans tidligere arbeidsgiver».

Politiet besøkte Fusz, 7. februar, men han overbeviste politiet om at det ikke var noen grunn til bekymring. Han fikk bare en muntlig advarsel for ikke å ha våpenet i safen.

På en pressekonferanse ble det opplyst at den mistenkte ikke hadde noe kriminelt rulleblad, og at det ikke hadde vært juridisk grunnlag for å beslaglegge våpenet en Heckler & Koch P30.

Politidirektoratet åpner for «tredje kjønn» i medarbeiderundersøkelse – nå reagerer ansatte: «Siste MANN, tar ned flagget!» (+)

mest lest