Russisk kjempebombe endrer krigen

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 11. mars 2024 | 10:41

Russland har begynt å bruke en kraftig bombe som har desimert ukrainsk forsvar og vippet balansen i frontlinjene. Det har den gjort ved å konvertere en gammel sovjetisk «dum» bombe til en glidende bombe som kan forårsake et femten meter bredt krater.

Bomben er FAB-1500, i hovedsak et 1,5 tonns våpen hvorav nesten halvparten består av høyeksplosiver. Den leveres ovenfra av jagerfly fra en avstand på rundt 60–70 kilometer, utenfor rekkevidden til mange ukrainske luftvern, skriver CNN.

Nylige videoer fra slaglinjene i Donetsk-regionen har illustrert den enorme kraften til disse bombene når de har truffet termiske kraftverk, fabrikker og høyblokker, som er steder der ukrainske styrker har brukt som forsvarsposisjoner.

FAB-1500 er rettet mot målet med et styresystem og pop-out vinger som lar den gli mot målet. Joseph Trevithick, som har skrevet om utviklingen av bomben for TheWarZone, sier de «tilbyr et nytt og langt mer destruktivt avstandsangrepsalternativ for mange av Russlands taktiske jetfly som også hjelper piloter med å holde seg lenger unna fiendens forsvar.»

«Tidligere ble vi kun beskutt med artilleri. Nå har russerne inntatt byen mer aggressivt [og] begynt å bruke luftvåpenets ressurser, spesielt FAB-1500,» sier en soldat til CNN

«Hvorfor bruker de FAB-1500? For skadene som er gjort av den er svært alvorlige. Hvis du overlever, vil du garantert få en hjernerystelse,» fortsetter han.

«Det legger mye press på soldatenes moral. Ikke alle gutta våre tåler det. Selv om de er mer eller mindre vant til FAB-500 nå, men FAB-1500 er et helvete.»

Bruken av FAB-bomber har blitt et kritisk element i den russiske offensiven i Donetsk-regionen.

En talsmann for det ukrainske luftvåpenet 250 av disse bombene ble brukt i Avdiivka-retningen på bare 48 timer.

FAB-1500 er den kraftigste i en familie av «dumme bomber» fra sovjettiden som nå konverteres på et anlegg nær Moskva til en billig, men potent versjon av et missil.

– Selv om produksjonen av glidesettene er en flaskehals, er den grunnleggende eksplosive pakken noe de har i enorme antall, sier Justin Bronk, seniorforsker ved Royal United Services Institute i London.

Dette er ikke en billig eller rask transformasjon, men det koster fortsatt mye mindre enn de millioner av dollar et moderne missil koster, forteller en annen ekspert.

Russiske militærbloggere begynte å referere til våpenet i september i fjor.

mest lest