Egypt planla i hemmelighet å forsyne Russland med 40.000 raketter

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 11. april 2023 | 10:33

Detaljer kommer fortsatt frem fra en rekke svært konfidensielle amerikanske etterretningsdokumenter som ble lekket på nettet i slutten av forrige uke.

Senest hevder The Washington Post at Egypt hadde planlagt at rundt 40.000 raketter skulle sendes i det skjulte til Russland tidligere i krigen.

Det påstås at president Abdel Fattah El-Sisi beordret at våpnene skulle produseres og transporteres, til tross for at han er en av USAs nærmeste allierte i Midtøsten.

En del av dokumentet, datert 17. februar, oppsummerer påståtte samtaler mellom president Sisi og høytstående egyptiske militære tjenestemenn.

Avisen skriver at den også viser til planer om å forsyne Russland med artillerirunder og krutt.

President Sisi skal ha bedt tjenestemenn om å holde produksjonen og forsendelsen av rakettene hemmelig «for å unngå problemer med Vesten».

«Som svar på spørsmål angående dokumentet og sannheten i samtalene det beskriver, sa ambassadør Ahmed Abu Zeid, talsperson for Egypts utenriksdepartement, at ‘Egypts posisjon fra begynnelsen er basert på ikke-involvering i denne krisen og forpliktelse til å opprettholde lik avstand med begge sider, samtidig som Egypts støtte til FN-charteret og folkeretten bekreftes,» skriver Washington Post.

De la til at en amerikansk regjeringsrepresentant sa: «Vi er ikke kjent med noen gjennomføring av den planen».

Lekkede-dokumenter: Bonus for å ødelegge Nato-tanks – skal styrke moralen

mest lest