Ubåten på Fedje: Er marerittet endelig over?

Avatar photo
Rune Chr. Tollefsen
Leserinnlegg
Publisert 11. april 2024 | 10:41

Dette er et eksternt innlegg og gir uttrykk for skribentens meninger.

Den tyske ubåten U-864 ble senket av den britiske ubåten HMS ”Venturer” 9. februar 1945. Alle om bord omkom.

U-864 var på vei fra Tyskland via Norge til Japan med personell med teknisk spesialkompetanse og materiell til Japansk krigsindustri. Det er antatt at det bl.a. var lastet ca. 67 tonn metallisk kvikksølv i stålbeholdere i ubåtens kjølkasse, kunne NRK melde for i 2022.

Vraket ble funnet av Sjøforsvaret i februar 2003. Det ligger på ca. 150 meters dyp, ca. 4 km vest for Fedje i Hordaland. Vraket er delt i to store seksjoner, baug- og akterseksjonen. Baugseksjonen ligger i en ustabil skråning. Ved akterseksjonen er det identifisert flere store deler fra ubåtens midtre seksjon.

Et ca. 47 000 m2 stort område rundt vraket er kvikksølvforurenset (dårligere enn tilstandsklasse II/god). Analyser og beregninger tilsier at det lekker omkring 4 kg kvikksølv årlig fra det forurensede området.

De forskjellige regjeringene har etter et utall rapporter og undersøkelser vaklet fra den ene til den andre avgjørelsen om hva som skal skje med ubåten som ligger på Fedje. I mai kommer forslaget om hva som skal gjøres med ubåten til å bli lagt frem for Stortinget, og i juni vil den endelige avgjørelsen være klar som del av revidert nasjonalbudsjett.

Dette er så alvorlig langt på overtid at vi kan ikke vente på revidert nasjonalbudsjett eller noe annet. Få kvikksølvet opp. Det er en helsemessig risiko for alle som fisker og spiser sjømat langs det meste av kysten vår kan bli påvirket om dette blir liggende videre. For hvert år som går lekker det ytterligere 4 kg kvikksølv ut i sjøen som da blir ført med havstrømmene og forgifter områdene rundt ubåtvraket. Mulighetene for de lekkasjene vil øke er påtagende.

Oppdrettsnæringen i området og langs kysten kan bli totalt lammet og nektet salg av fisk om dette blir liggende og fortsetter å lekke ut kvikksølv.
Det finnes ikke ett eneste land i verden som vil kjøpe oppdrettslaks eller annen fisk med forhøyet kvikksølvnivåer – næringen vil bli lammet og årevis med arbeid vil bli rasert.

Konsekvensene er så alvorlige vi kan ikke – vi har rett og slett ikke økonomi til å sende en hel næring på NAV.

Mona Vaktskjold er en lokal dame som engasjert seg sterkt i saken får folk til å stille opp og legge et samlet press på regjering og storting om å handle. Ubåten med kvikksølvet kan ikke lenger bli liggende.

Det ble satt opp en blåse / markører så folk skulle se hvor ubåten lå og gitt beskjed ikke fiske innenfor det området. Men man kan jo undre seg – glemte de å gi fisken beskjed? Hva med krabber og hummer?

Undertegnede har vært i kontakt med Bård Hoksrud, helsepolitisk talsperson i FrP som har lovet å ta saken opp i stortinget ved første mulighet da dette er en helsemessig miljøbombe som ikke kan bli liggende lenger. Med alle de andre som har stått på i denne saken for å få opp kvikksølvet så håper vi det endelig kan skje noe. Ubåten med kvikksølvet på Fedje er ikke et lokalt anliggende med deres 400 innbyggere. Det er en nasjonal miljøkatastrofe vi må løse for hele Norge.

Nå må kvikksølvet opp.

mest lest