De beste dagene å ta påskeutfarten på

Thomas Hildonen
Journalist Bil24.no
Publisert 11. april 2025 | 13:18

Denne artikkelen ble først publisert på Bil24.no.

Bare i dag smeller det for 50 millioner kroner, så det kan være smart å unngå de mest travleste dagene.

Fredag i palmehelgen stresser svært mange av gårde og starter påskeferien allerede litt på forskudd, og det gir dessverre utslag på statistikken. 

Fagsjef på motor i Frende Forsikring, Roger Ytre-Hauge, har studert skadestatistikk fra Finans Norge for denne dagen, og sett at kostandene nærmest har eksplodert. 

Sjekk tallene for denne store utfartsdagen de tre siste årene:

Som vi kan se gikk faktisk antall ulykker litt ned i fjor, men med stadig mer teknologi i bilene gikk altså kostandene opp.

– Jeg frykter at fredagen kan koste 50 millioner kroner, sier Ytre-Hauge.

– Det er helt vilt hvor mye vi krasjer, og hva det koster. Snittet på disse utfartsdagene er nesten 25.000 kroner per ulykke. Her ender mange påskebudsjetter rett i skadesluket.

Mye taler altså for at vi setter en lite hyggelig rekord denne fredagen.

– Her må alle gjøre noe med det de kan gjøre noe med, og det er egen kjøring. Kjør oppmerksomt, følg med på veien, ikke ha hastverk med å komme deg fortest mulig fram og tilpass farten, sier Roger Ytre-Hauge.

Statens vegvesen sier også at det kommer til å bli mye trafikk denne påsken, og at du i tillegg til å smøre på deg solkrem må smøre deg med tålmodighet. 

– Sen påske gjør kanskje at flere enn vanlig vil velge påskeferie i lavlandet eller ved sjøen, heller enn på fjellet, sier Guro Ranes, avdelingsdirektør for trafikksikkerhet i Statens vegvesen.

– Men én ting er sikkert, påsketrafikk blir det uansett. Og da er det viktig å smøre seg med tålmodighet.

Hun oppfordrer til å stresse ned og ta transportetappen som en tur:

– Legg inn god tid til pauser med beinstrekk og frisk luft underveis. Det gjør det enklere for sjåføren å holde seg skjerpet, og gjør turen tryggere for alle. Det kan også være lurt å bytte sjåfør underveis.

Ranes understreker at de som sitter bak rattet kun skal konsentrere seg om en ting, og det er å kjøre bilen. 

– Legg mobilen helt bort, og be medpassasjerer om hjelp til å justere lyden på radioen, stille inn GPS-en, eller å sjekke Vegvesen trafikk-appen for oppdateringer langs kjøreruta, inklusive eventuelle fjelloverganger, oppfordrer, sier direktøren, som drar fram det viktige rådet som gjelder året rundt:

– Å kjøre er det eneste du skal gjøre!

Sen påske i kombinasjon med flott vårlig vær i store deler av landet gjør også årets påskeutfart litt annerledes.

 – MC-sesongen er allerede godt i gang flere steder i landet, og førerne er gjerne litt «smårustne» etter en lang vinter. Det betyr at både MC-førerne selv og andre trafikanter bør være ekstra oppmerksomme, anbefaler Ranes.

I tillegg har mange hentet fram bobilen og campingvognen, og syklistene har også våknet for alvor. 

Vegvesenet sier at trafikktall for påsketrafikken de siste årene viser at det er størst forsinkelse på veiene onsdag i påskeuka, med 1. påskedag som en god nummer to. Begge dagene er det størst trafikk midt på dagen, rundt kl. 12-14. På fredag før palmesøndag er trafikkmønsteret derimot veldig likt som på en helt vanlig fredag, opplyser de.

– Vurder om du kan kjøre tidlig eller sent på dagen, eller unngå dagene med størst forsinkelser hvis du kan, oppfordrer Ranes, som minner om at vær- og føreforhold og andre hendelser kan påvirke trafikksituasjonen lokalt.

Tallene viser at de største forsinkelsene oppstår rundt de største byene og på de mest populære strekningene i Sør-Norge, og at de i Nord-Norge ikke trenger å bekymre seg altfor mye om forsinkelser når det kommer til trafikken. 

Men de i nord må ta høyde for været, for der er det fortsatt vinterlige forhold selv i lavlandet. Vegvesenet sier at veier kan bli stengt eller kolonnekjørt på kort varsel på grunn av krevende værforhold, og at bilistene må være godt forberedt med full tank eller fullt batteri og med ekstra klær, mat og drikke i bilen.

– Start med å planlegge turen på www.vegvesen.no/trafikk eller i appen Vegvesen trafikk. I appen kan du også få varsel direkte på telefonen, hvis det skjer noe viktig på din kjørerute eller i ditt område. Da er du alltid oppdatert, men overlat til passasjerene å følge med på disse meldingene, tipser Ranes.

Statens vegvesen har også flere sanntidstjenester for trafikkinformasjon som kan være nyttige i påsken, for eksempel:

– Følg Vegvesenets trafikkvettregler, så ligger alt til rette for både en trafikksikker og forutsigbar påsketur, oppsummerer Ranes, og ønsker samtidig alle en riktig god påske!

Vegvesenets trafikkvettregler:

  • Smør deg med tålmodighet
  • Kjør etter forholdene
  • Planlegg turen på vegvesen.no/trafikk eller i appen
  • Ha full tank/fullt batteri, ekstra mat og klær i bilen
  • Ta hensyn – del veien med dine medtrafikanter
  • Er du trøtt eller sliten, stopp underveis
  • Få varsel for ruten du skal kjøre i appen Vegvesen trafikk
  • Ikke ta unødvendige sjanser

God påske!

mest lest