Betydelige russiske fremskritt mot Kharkiv

Avatar photo
Roar Myrbraten
Frilansjournalist
Publisert 11. mai 2024 | 20:03

Det rapporteres at de russiske styrkene har gjort betydelige taktiske fremskritt i den offensiven i Kharkiv-regionen.

Målet skal være å presse ukrainerne vekk fra grensen til Belgorod-regionen, slik at de ikke lenger kan ramme mål inne i Russland. Fredag kveld uttalte Ukrainas generalstab at kampene i grenseområdet fortsatte. På lørdag morgen fortsatte kampene nær Hlyboky.

«For øyeblikket fortsetter forsvarskampene i Kharkiv-regionen mot de russiske okkupantenes forsøk på å angripe og trenge dypt inn på vårt territorium. I retning landsbyene Lypsi og Vovchansk i Kharkiv-regionen fortsetter motangrepene. Fienden flytter infanteri og utstyr», sier den ukrainske generalstaben.

«Det pågår også kamper om landsbyer i grenseområdet som i praksis befinner seg i gråsonen – i Strilecha, Pylna og Borysivka, samt i kadastrene til landsbyene Olijnykove og Ohirtseva,» legger den ukrainske generalstaben til, ifølge Ukrainska Pravda.

Lørdag morgen gjenopptok russerne sine offensive operasjoner. «Fienden gjennomfører offensive operasjoner i flere retninger i nærheten av landsbyen Hlyboke. Han har beskutt Staryts med artilleri. Det forventes ytterligere opptrapping i andre retninger, spesielt mellom Strilecha og Hlyboke,» sier Ukrainska Pravdas korrespondent.

Hlyboke ligger 4,5 km fra den ukrainsk-russiske grensen. Ifølge avisen Ukrainska Pravda, har russiske styrker klart å erobre landsbyene Strilecha, Krasne, Pylna og Borysivka, som ligger nord for Lypsy og fortsatt er under kamphandlinger.

Kampene bekreftes av satellittbilder

Data samlet inn av NASAs brannstatistikktjeneste (FIRMS) viser intense kamper nær de fire nevnte landsbyene.

ISW er overbevist om at russiske soldater har okkupert Krasne, Strilecha og Borisivka basert på disse dataene og pålitelige ukrainske rapporter. Imidlertid har ISW ennå ikke fått stedfestede bilder fra området som kan bekrefte dette.

Russiske militærbloggere har rapportert at russiske soldater også har okkupert Zelene, Ohirtseve og Hatysjtsje, som alle ligger vest for Vovchansk. Så langt har det ikke blitt publisert bilder som bekrefter dette. En fremtredende ukrainsk kilde har imidlertid rapportert til Reuters at russiske soldater har rykket minst én kilometer inn i Vovchansk.

På sosiale medier går informasjon og propaganda om hverandre.

Angrep på Kharkiv fra nord

Ifølge ISW vil russerne i løpet av de neste dagene forsøke å bruke taktiske fremskritt i den nordlige Kharkiv-regionen til å presse ukrainerne lenger vekk fra grensen. På denne måten kan de beskyte Kharkiv med kanoner med en rekkevidde på 25 kilometer.

For å oppnå dette må de komme seg nærmere den nest største ukrainske byen, som ligger 20 kilometer unna. For øyeblikket befinner de seg omtrent 30 kilometer fra utkanten av Kharkiv.

Formålet med russernes angrep er å erobre et område som vil gi dem mulighet til å angripe Kharkiv fra nord.

De beveger seg ikke lenger mot Vovchansk, som ligger på motsatt side av Petsjeniz-reservoaret og elven Nord-Donets. I stedet angriper de på østbredden av Kharkiv-elven og vest for Nord-Donets.

I år har russerne, inkludert president Vladimir Putin, uttrykt et ønske om å angripe Kharkiv og etablere en korridor i Kharkiv-regionen for å forhindre ukrainerne i å beskyte Belgorod-regionen. Angrepet var planlagt å komme fra nord.

Nazar Volosyn, en talsmann for den Ukrainske Khortytsia-gruppen, forklarte at dette var et russisk forsøk på å skape panikk blant befolkningen, slik at den ukrainske kommandoen måtte flytte styrker fra Donetsk- og Luhansk-regionene, som russerne har forsøkt å erobre siden krigen startet, til Kharkiv.

ISW sier derfor at angrepet mot Kharkiv kan ha som mål å få ukrainerne til å trekke styrkene sine fra Kupyansk, som har vært under russisk kontroll i flere måneder.

Den 28. april uttalte Oleksandr Syrskyi, den ukrainske hærsjefen, at hæren hadde sendt forsterkninger og plassert artilleri og stridsvogner i de mest utsatte områdene av Kharkiv-regionen.

Imidlertid mener Instituttet for krigsstudier ISW at russerne vil forsøke å erobre Kharkiv dersom de får muligheten. Dette innebærer å krysse åpent terreng.

Basert på den informasjonen vi har så langt, ser det ut som at russerne bare har brukt et lite antall styrker med begrenset panseret utstyr.

Selv om den russiske bakkegruppen i nord som teller mellom 35 000 og 50 000 soldater, er stasjonert langs den ukrainske grensen i områdene Brjansk, Kursk og Belgorod, er det uklart hvilken kvalitet styrkene har eller hvor mye de har investert for å starte angrepet. Det faktum at denne gruppen er stor, tyder på at de har reserver klare til bruk.

mest lest