Bløffmakerne Terje Aasland og Espen Barth Eide

KNK
Publisert 11. juni 2023 | 08:11

Dette er et eksternt innlegg og gir uttrykk for skribentens meninger. KNK er et pseudonym for en norsk borger som er sentralt plassert i mange sentrale beslutningsprosesser. Dessverre gjør yrket at han må være anonym, men innsikten han får er interessant for våre lesere.

Norsk energi- og klimapolitikk er blitt et enormt bedrag.

Hvis en bilforhandler sier til deg at du kan få bilen for 100 000 kr, men du først må du betale en bruksavgift på 900 000  kr, hvor mye koster bilen?

Vanlige folk forstår at bilen koster 1 million kroner.

En som tror at vanlige folk ikke forstår dette, er olje- og energiminister Terje Aasland. Nylig fikk han med KrF, MDG og SV på å øke subsidiene til bunnfast havvind til opptil 23 milliarder kroner.

Snart kommer anslaget for flytende havvind, og det vil bli enda dyrere.

Kostbar, ulønnsom, ustabil havvind med behov for enorme nettinvesteringer, skal altså gi oss billigere strøm. Det er budskapet fra den sleske bilforhandleren Terje Aasland, resten av regjeringen og Stortinget.

Høyre vil ha hybridkabler. Da vil strømkundene betale mer, og skattebetalerne kanskje litt mindre.

Bare Rødt står utenfor galskapen, selv ei blind høne kan finne..

Det er ikke den eneste pågående bløffen.

Denne uken fikk vi nemlig tallene for hvor mye regjeringen makter å kutte klimautslippene.

På 32 år har vi kuttet 4,7 prosent, 0,5 prosent siste år, men nå skal vi halvere utslippene på 6,5 år.

Man må få betalt for å tro at sånt er mulig.

Vi er overhodet ikke i nærheten av å nå våre ytterst ambisiøse klimamål. Regjeringen har forpliktet oss til at utslippene skal reduseres med 55 prosent sammenlignet med 1990.

Nylig kom det også en rapport fra Miljødirektoratet (se illustrasjon) som viser hvilke tiltak som må til for at Norge skal kunne nå klimamålene.

Umiddelbart kommenterte klima- og miljøminister Espen Barth Eide: «Rapporten er både optimistisk og ærlig. Optimistisk, fordi den viser at det er fullt mulig å nå klimamålene. Ærlig, fordi den viser at alle sektorer må bidra, og at vi ikke har noen tid å miste.»

Den som ikke er ærlig, er Espen Barth Eide, men han får som kjent betalt for ikke å være det.

Enhver som bruker noe minutter til å studere Miljødirektoratets forslag ser at det er umulig at Norge skal kunne nå klimamålene.

De tre viktigste tiltakene deres er: 1) At befolkningen skal spise i tråd med de nye kostholdsrådene. 2) At 100 prosent av nye lastebiler er blitt utslippsfrie. 3) At vi har får til karbonfangst og lagring i enorm skala.

Ingen av disse tre tiltakene vil være i nærheten av å kunne levere dette om 6,5 år, om noensinne.

Det første tiltaket vil bety nedleggelsen av norsk landbruk slik vi kjenner det.

Det er neppe noe en regjering hvor Senterpartiet er medlem av vil bidra til. Det vil også bety det største inngrepet i norsk privatliv noensinne.

Jeg vet ikke med dere, men det er grenser for i hvilken grad jeg vil la Gunnhild Stordalen og MDG bestemme min diett.

El-lastebiler er fortsatt en tidlig teknologi som er ekstremt kostbar og som vil fordyre alt i Norge enormt. Biodrivstoff er enormt arealkrevende og kostbart. Og karbonfangst og lagring er svinedyrt. Vi snakker flere tusen kroner per tonn CO2 i beste fall. Oslos lovede renseanlegg på Klemetsrud er allerede iferd med å bli en skandale, og alle unntatt byrådet i Oslo forstår at milliarder kan bli sløst vekk.

Når målene ikke blir nådd, vil Norge måtte kjøpe klimakvoter for titalls milliarder av kroner i året.

Det er bare land som vasser i oljepenger som har råd til en så dum klima- og energipolitikk som Norge.

Når smellen kommer, vil Espen Barth Eide trolig ha forlatt politikken for lenge siden for en ny internasjonal toppjobb. Amerikanske diplomater har som kjent beskrivet ham som en person som setter sine personlige ambisjoner foran norske interesser.

Det er kanskje det peneste noen har sagt om ham.

I Norge vil vi sitte igjen en enorm regning for kostbare prosjekter som aldri vil bli lønnsomme, og som derfor heller aldri virkelig vil kunne bidra til et bærekraftig klima.

Hvis Espen Barth Eide og Terje Aasland lurer på hvorfor de rike rømmer, hvorfor kronekursen stuper og hvorfor rentene stiger, finner de svaret i nærmeste speil.

Setter du pris på denne artikkelen? iNyheter trenger din støtte. Tegn abonnement eller støtt oss på Vipps 763291 bank 1506.80.92768 eller PayPal

mest lest