Statlig «klimafond» har tapt over 100 mill. på norsk solaksje

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 11. september 2023 | 14:38

I 2018 gikk den nystartede statlige investeringsfondet Nysnø Klimainvesteringer inn med 100 millioner kroner i Otovo. Otovo operere i markedet for solcellepaneler på boliger og har rullet ut i flere europeiske land. De har tapt penger hvert år siden oppstart i 2016.

Nå skrives også verdiene ned etter et bratt aksjefall i 2023. Otovo var den første «klimainvesteringen» Nysnø gjorde. Grunder og Otovo-sef Andreas Thorsheim har sett sine aksjer stige voldsomt i verdi med emisjonene, ikke minst fra Nysnø.

Men nå har pilene snudd. Forrige uke falt aksjekursen til 7,70 kroner. Fra toppen på 30 kroner i fjor sommer, er kursfallet på hele 73 prosent, skriver Finansavisen.

Ved årsskiftet 2023 var Nysnøs 9,9 millioner aksjer verdt 199 millioner kroner. I februar kjøpte Nysnø ytterligere 912.148 aksjer gjennom en emisjon til kurs 19,88 kroner. Da var var deres 10,8 millioner aksjer verdt 215 millioner kroner.

Men nå er aksjene verdt bare 90,5 millioner kroner – et verdifall på 124,5 millioner kroner. 

«Vi investerte i Otovo allerede i 2018. Vi er skikkelig imponert over hva selskapet har fått til siden den gang. Vi har stor tro på selskapet og Otovo er nå en av de største markedsplassene i Europa for å få installert sol og batterier på private hjem, noe som er kjempeviktig for å nå klimamålene», skriver Nysnø-direktør Siri Kalvig i en epost til Finansavisen. 

På sine hjemmesider skriver Nysnø Klimainvesteringer følgende:

«Vårt oppdrag er å gjøre lønnsomme, langsiktige investeringer som bidrar til klimagassreduksjon. Vi vil skape positive ringvirkninger i samfunnet og akselerere det grønne skiftet.»

Det der den tidligere TV 2-værdamen Siri Kalvig som har ledet Nysnø siden oppstart. De er i sin helhet finasiert med midler fra norske skattebetalere. De har kontorer i Stavanger og har 15 ansatte.

mest lest