Esben Esther Pirelli Benestad fratas legelisensen

Avatar photo
Publisert 11. september 2024 | 16:23

Statens helsetilsyn har fratatt kjendislege og sexologiprofessor Esben Esther Pirelli Benestad autorisasjonen til å praktisere som lege.

Det fremkommer i et vedtak fra august som Aftenposten har fått innsyn i.

Bakgrunnen er at Benestad først mistet retten til å praktisere i februar i fjor. Etter klage fikk Benestad omgjort vedtaket til en begrenset autorisasjon i juni 2023. Helsetilsynet mener nå at Benestad har brutt vilkårene for den begrensede autorisasjonen som ble gitt, som kun ga rett til å jobbe som underordnet lege under tilsyn av en spesialist og utelukkende innen offentlig virksomhet.

Ifølge tilsynet har Benestad praktisert selvstendig, uten noen overordnet, og diagnostisert pasienter med kjønnsinkongruens uten å følge restriksjonene.

– Helsetilsynet leter med lys og lykte etter noe de kan ta meg på, sier Benestad til Aftenposten.

Benestad forsvarer sin praksis og forklarer til Aftenposten at Helsetilsynet tar feil. Det er ikke en sykdomsdiagnose, forklarer Benestad:

– Når man «stiller diagnosen», handler det bare om å bekrefte hva pasienten sier. Det finnes ingen objektivitet, det er en ren subjektiv beskrivelse. Skulle jeg overprøvd hvis du kommer til meg og sier «jeg er homofil»?

Benestad forklarer videre at de internasjonale retningslinjene for behandling av kjønnsinkongruens (kjent som «Standards of Care»), alltid er blitt etterfulgt.

I et svar til Helsetilsynet peker Benestad på at det dessuten har vært umulig å finne en offentlig arbeidsplass som vil ansette i en underordnet stilling, noe som har gjort det vanskelig å oppfylle vilkåret om å ha en overordnet lege. Benestad varsler at det skal klages på vedtaket gjennom rettsapparatet.

Les også: Saksøker staten

Langvarig konflikt

Bakgrunnen for den langvarige striden mellom Benestad og helsemyndighetene er behandling som er blitt gitt personer med kjønnsinkongruens, som myndighetene mener ikke har vært faglig forsvarlig. Benestad har blant annet gitt hormonbehandling uten psykiatrisk utredning, og får kritikk for ikke å samarbeide tverrfaglig med fastleger og spesialisthelsetjenesten, skriver Aftenposten.

– Jeg har alltid samarbeidet med fastleger og rådfører meg med andre spesialister, kontrer Benestad.

I tidligere vedtak har Helsetilsynet også påpekt at Benestad har gitt vanedannende legemidler i strid med retningslinjene, samt at journalføringen har vært mangelfull.

Benestad erkjenner at journalene kanskje kunne vært mer utfyllende, men stiller spørsmål ved tilsynets kompetanse på feltet.

– Nå er det ingen i Helsetilsynet som har kompetanse på mitt felt. Hvordan de kan vurdere at journalene er dårlige, er merkelig.

Les også: Hvordan føles kjønnsinkongruens?

Engasjement for transpersoner

Benestad, som selv er trans, har vært en aktiv forkjemper for transpersoners rettigheter i flere tiår, og har behandlet pasienter med kjønnsinkongruens i 37 år.

I fjor ble det arrangert støttedemonstrasjoner av Foreningen Fri flere steder i landet da autorisasjonen ble fratatt for første gang.

Benestad mener at helsemyndighetenes praksis er til hinder for transpersoners tilgang til nødvendig helsehjelp.

Ifølge Benestad må mange vente altfor lenge på behandling ved Rikshospitalet, og for mange får avslag på sin behandling.

– Jeg klager i håp om å få medhold, men jeg er jo 75 år. Jeg klager fremfor alt på vegne av dem med inkongruens. Det er myndighetene som setter pasienter i fare. Det er de som fratok 250 mennesker det eneste tilbudet de hadde. I denne brukergruppen er det svær mistillit til helsemyndighetene.

mest lest