Ett år før stortingsvalget i 2025 er KrF i dyp krise, mens FrP gjør sin beste måling på over et tiår. Tallene viser at FrP og Høyre, til tross for KrFs historisk lave oppslutning, er nær å sikre flertall alene.
KrF har lenge slitt med å vinne tilbake velgerne, og etter flere større interne kriser i partiet viser den siste meningsmålingen viser at partiet nå ligger på bare 2 prosent. Dette er en halvering fra august, og ville ført til at partiet falt ut av Stortinget dersom det hadde vært valg i dag.
Målingen er utført av Opinion på vegne av Dagsavisen, FriFagbevegelse og ANB.
Intern uro og kriser har preget partiet. Partileder Olaug Bollestad trakk seg i slutten av august, og det er usikkert hvem – om noen – som ønsker å lede partiet i fremtiden. Flere har meldt at de ikke ønsker gjenvalg til Stortinget.
Partiet midlertidig av Dag-Inge Ulstein, som forsøker å avkrefte spekulasjonene om KrFs fremtid. Meningsmålingene gir derimot lite håp om bedring for KrF.
Septembermålingen er den dårligste siden Opinion startet sine målinger, og partiet har ennå ikke klart å gjenvinne tilliten fra velgerne.
Situasjonen for KrF kan bli kritisk hvis de ikke klarer å mobilisere velgerne før valget.
Les også: Dramatiske tall for KrF: Stuper på ny meningsmåling
Les også: Knallmåling for Erik Selle: – Norge trenger en konservativ renessanse
Fortsatt vekst for FrP
Samtidig er det andre toner hos FrP, som opplever stor fremgang.
Partiet har hatt en kraftig fremgang den siste måneden. Opinion har dem liggende på hele 18,8 prosent oppslutning, som er opp 7,2 prosentpoeng. En annen fersk undersøkelse fra Respons på vegne av VG bekrefter tendensen med 19,8 prosent.
Opinion har dermed partiet inne med beste resultat siden 2011.
FrP-leder Sylvi Listhaug er ikke overrasket over fremgangen.
– Denne regjeringen har virkelig vært en sammenhengende nedtur for vanlige folk, uttaler Listhaug til Dagsavisen.
FrP-lederen forklarer at stadig flere velgere ønsker en politikk som gir dem større frihet og økonomisk trygghet, og trekker frem kamp mot byråkrati og kriminalitet som nøkkelfaktorer. Spesielt ungdomskriminaliteten, samt innvandring og integrering som tilknyttede elementer, er et fokus der FrP har lagt inn støtet siste tiden.
Dessuten har FrP har vist seg som et tydelig alternativ til Arbeiderpartiet og Høyre, som mange mener har blitt for like.
– Det nytter ikke å skifte ut politikerne hvis vi ikke også skifter ut politikken, sier Listhaug.
Les også: FrP er Norges største parti på fersk måling
Høyresiden vipper på flertall
Mens Høyre fortsatt er det største partiet på borgerlig side, har avstanden mellom de to partiene krympet.
Til sammen er Høyre og FrP kun tre mandater unna å kunne danne en flertallsregjering, til tross for KrFs svake posisjon.
På den andre siden av det politiske spekteret sliter de rødgrønne partiene med å mobilisere. Arbeiderpartiet og Senterpartiet har ikke klart å forbedre sine tall betydelig, og gapet til høyresiden er fortsatt stort.
Senterpartiets nestleder, Anne Beathe Tvinnereim, mener imidlertid at avstanden er innenfor rekkevidde, og at partiet snart vil presentere et budsjett som kan gi dem et løft.
Joker i norsk politikk?
Opinion-målingen har Industri- og næringspartiet inne med hele 2,8 prosent oppslutning. Resultatet ville gitt INP to mandater i Stortinget.
I snitt for september er endog tallene noe lavere enn denne ekstraordinære oppslutningen. Oversikten fra Pollofpolls har INP inne med et samlet snitt på 1,8 prosent, som er utgjort fra 6 individuelle, landsrepresentative meningsmålinger. Dette er opp 0,2 prosentpoeng fra august.
Den brede grasrota til INP begynner å gi resultater, uttaler den motiverte partilederen, Ann Jorun Hillersøy.
– Heldigvis er det flere og flere som ser at INPs politikk vil gi mer penger i lommeboka til folk og en energiløsning som er til beste for et fremtidig sterkt Norge. At vi i tillegg er tydelig på EU-spørsmålet, vindkraft og annet, begynner nok flere og flere å se, sier Hillersøy til iNyheter.
Det vil, om enn usannsynlig, kunne forekomme en situasjon etter kommende valg der FrP og Høyre fortsatt mangler mandater for å danne flertallsregjering – med et KrF ute av Stortinget og hvor samarbeidssamtaler med Venstre ikke bærer frukter – at høyresiden vil ønske å se mot INP.
Hvorvidt INPs potensielle mandatene kan støtte høyresiden i å danne regjering, er INP-partileder Ann Jorun Hillersøy åpen for samtaler om.
– De som har forstått hvordan hele Norge skal tas vare på, det være seg fisk, landbruk, næringsliv eller mer i kommeboka for folk, kan komme og snakke med oss etter valget. Da er vi lydhøre.
Les også: INP-ledere suspendert
Det blir stor spenning rundt hvordan oppslutningen til partiene vil utvikle seg i tiden fremover. Spesielt når valgkampen starter og mobilisering av kjernevelgere slår an for fullt. Små marginer vil gi store utslag på mandater, som igjen vil påvirke maktbalansen og potensialet for å danne regjering.
KrF et parti å følge med på i tiden fremover, med en fremtid som ser mer usikker ut enn noen gang. Dersom ikke trenden snus står de i fare for å falle helt ut av relevant nasjonal politikk etter 2025.
Saken ble oppdatert 18:25.