La ned Heimevernets spesialavdeling: Høster kritikk

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 11. oktober 2022 | 10:57

Eliteavdelingen Heimevernets Spesialavdeling HV-016, som ble etablert i 1987, hadde topptrent personell.

De var eksperter på antiterror, livvakt- og eskorteoppdrag, ulike sikringsoppdrag og nedkjemping av fiendtlige kapasiteter.

Men i 2010 besluttet tidligere forsvarssjef Harald Sunde å legge ned HV-016, skriver TV 2. Sunde hevdet avdelingen ikke lenger var relevant.

På åttitallet ble HV-016 avdelingene i Oslo, Bergen, Stavanger og Trondheim opprinnelig etablert for å hindre terror og/eller sabotasjeaksjoner som kunne svekke eller lamme landets mobiliserings- og motstandsevne.

Frykten for Spetsnaz, en sovjetisk spesialstyrke kjent for sine ekstreme offensive kapasiteter, var en viktig årsak til etableringen av HV-016.

Eksperter mener Spetsnaz har kapasitet til å utføre attentater mot sentrale utenlandske politikere i tidlig fase av en eventuell krig, og de har kapasitet å ødelegge viktige NATO-anlegg. Ta ut viktige personer og destabilisere samfunn.

– HV-016 hadde mange svært kompetente folk som opererte lokalt. Jeg håper at vi får tilbake mye av disse ressursene, sier Ståle Ulriksen som er forsker og lærer på FHS/Sjøkrigsskolen.

Han mener Norge er veldig sårbar for hybrid krigføring.

– Da vil nettopp en avdeling som HV-016 være viktig, mener Ulriksen og ramser opp sabotasje, kidnappinger, drap og forsøke på å skape kaos og stresse samfunnet.

– Bare se hva russerne gjør, og har forsøkt å gjøre, i Ukraina. En trenger derfor denne type spisskompetanse, og det er viktig å linke slike avdelinger opp mot både spesialstyrker og politiet, sier han.

– Norsk sikkerhet ligger i amerikanske hender

mest lest