Vil ha asylmottak i Afrika: – Vi må være forberedt på neste flyktningkrise

Avatar photo
Publisert 11. desember 2023 | 14:50

Høyre inviterer resten av stortinget til å utvikle asylpolitikk for fremtidige flyktningbølger.

Partiet har kommet med et representantforslag på stortinget signert av Høyres innvandringspolitiske talsperson Mari Holm Lønseth, Erna Solberg og fem andre Høyre-representanter.

De ønsker blant annet å etablere mottak i «trygge tredjeland», og å begrense retten til familiegjenforening.

– Asylforliket fra 2015 ble laget uten en ordinær utredningsprosess. Nå kan vi lage nye løsninger i ro og mak som står seg over tid, sier Lønseth til Aftenposten.

Hun viser til flyktningkrisen i 2015 og strømmen av flyktninger over Storskog i Finnmark.

– Vi må ta lærdom av tidligere kriser og lage et bredt forlik før neste flyktningkrise. Det handler om å være forberedt før krisen er et faktum, sier Lønseth.

Nesten en million mennesker søkte asyl i EU, Norge og Sveits i 2022. Det er en økning på 50 prosent fra året før. Ifølge EU fortsetter tallene å øke.

Her er alle Høyres tiltak:

  • Begrense retten til familiegjenforening gjennom økt forsørgerkrav og økte søknadsgebyr.
  • I krisesituasjoner kan det være aktuelt å begrense familiegjenforening til færrest mulig personer, for eksempel til kun å gjelde egne barn.
  • Etablere mottak i «trygge tredjeland», i nærområder.
  • Adgangen til å instruere Utlendingsnemnda (ble avskaffet i 2017), bør vurderes gjeninnført.
  • Følge EUs regelverk tett og aktivt bidra til at EU vedtar regler som hindrer intern forflytning og bedre grensekontroll ved yttergrensen.
  • Lovhjemler som gir regjeringen adgang til raskt å innføre innstramminger om situasjonen skulle tilsi det, eventuelt etter en hurtig behandling i Stortinget.
  • Vurdere yttergrensekontroll i Afrika, slik Italia jobber med: Asylsøknader behandles i afrikanske land, for å hindre farefulle båtferder over Middelhavet.

Fremskrittspartiet var det første partiet i Norge til å ta til orde for asylmottak i Afrika. Nåværende stortingspresident Masud Gharahkhani tok til orde for det samme i 2021 som Aps innvandringspolitiske talsperson. Men Støre-regjeringen har ikke omfavnet denne politikken.

I Europa har Storbritannia og Danmark frontet en forslaget om asylsentre utenfor kontinentet.

Les også: Stifter teatergruppe for å omgå koranbrenning-forbud

Den britiske regjeringen vil sende asylsøkere videre til Rwanda i håp om at migranter ikke skal legge ut i småbåter fra Frankrike over den britiske kanalen. Nylig slo britisk høyesterett fast at Rwanda ikke kan regnes som trygt land å returnere flyktninger til. Britene jobber nå med ny lovgivning og en ny traktat med Rwanda.

Det er et arbeid som følges med interesse i EU, og i Norge.

mest lest