Jan Bøhler om «Oslo-brødrene»: – Systemet klarte ikke å stanse dem

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 11. desember 2024 | 10:08

Oslo-politiker Jan Bøhler retter skarp kritikk mot hvordan myndighetene har håndtert det han omtaler som «Oslos mest hyperkriminelle brødre.»

I en kommentar i Nettavisen beskriver han et langt og kostbart forløp hvor verken barnevern, politi eller rettsvesen klarte å stanse kriminaliteten til de tre brødrene fra Oslo sør.

Bøhler forteller at han først hørte om brødrene i august 2018, da han var ute med politiets gatepatrulje på Tøyen og Grønland. Allerede som 14- og 15-åringer var de anmeldt i titalls saker.

«Det var snakk om vold mot andre barn, knivhendelser, narkotika, ran, trusler og tyverier,» sier Bøhler. Likevel kunne de ikke straffes fordi de var under den kriminelle lavalder.

En farlig vane
Brødrene utviklet det Bøhler beskriver som «en farlig vane som viste seg svært vond å vende.» To år senere hadde de to eldste blitt anmeldt 136 ganger, noe som ifølge Aftenposten gjorde dem til de mest aktive ungdomskriminelle i Oslo. Prislappen for samfunnets håndtering av brødrene nådde over 20 millioner kroner i barnevernstiltak, institusjonsplasser og andre utgifter.

Bøhler trekker frem flere eksempler på mislykkede tiltak, blant annet et forsøk fra barnevernet i 2019 på å tvangsplassere brødrene i en egen institusjon i Østfold. Dette tiltaket kollapset da den yngste nektet og den eldste rømte. I stedet endte brødrene opp på en ferietur til foreldrenes hjemland Irak, et opplegg som kostet over 172.000 kroner.

Voldsspiralen fortsetter
I dag sitter begge de eldste brødrene i fengsel. Den eldste soner en dom på fire års ubetinget fengsel for flere alvorlige voldshendelser, inkludert knivstikking og trusler med våpen. Lillebroren er dømt for drapsforsøk og har vært ute av fengsel kun seks måneder siden han fylte 15 år.

Bøhler peker også på en tredje bror som nylig har blitt dømt for en rekke alvorlige lovbrudd, inkludert bruk av sprengstoff for å skremme rivaler. Han mener situasjonen viser en farlig utvikling der volden rammer tilfeldige tredjepersoner, et mønster som er kjent fra svenske gjengmiljøer.

Foreldrenes rolle
Ifølge Bøhler har foreldrenes manglende ansvar ytterligere forverret situasjonen. Han viser til rapporter fra skoler som har klaget på at foreldrene bifalt vold og truet skolens ansatte.

«Hvis det ikke er grov omsorgssvikt når foreldre lar en 13-åring henge ute til langt på natt i Oslo sentrum, så vet ikke jeg,» sa en rektor i en bekymringsmelding.

Et system som sviktet
Bøhler konkluderer med at samfunnet har sviktet i sin innsats for å stoppe brødrene. Han argumenterer for at strengere tiltak, som forvaring, kan være nødvendig for å hindre unge, hyperaktive voldskriminelle fra å fortsette sin løpebane.

«De trenger å vite at det er umulig å fortsette på den ferden. Samfunnet må til slutt sette foten så bestemt ned, at de ikke har noe annet valg enn å avbryte,» avslutter Bøhler.

mest lest