– Ja, kabelkutt ville gitt billigere strøm

Avatar photo
Publisert 12. januar 2023 | 15:08

Å kutte alle utenlandskablene ville gitt Norge billigere strøm, sier strømekspert Sigbjørn Seland.

– Ja, strømmen ville nok vært billigere i Norge uten disse utenlandskablene, men samtidig har ikke Norge villet ha vindkraft heller, sier strømanalytiker Sigbjørn Seland i StormGeo til forskning.no.

Seland sier også at hvis vi visste det vi vet nå for 10-15 år siden, så ville trolig infrastrukturen i kraftmarkedet sett annerledes ut.

– Men ingen kan spå i fremtiden, derfor er det en litt unyttig øvelse. Da de kom, sa Statnett at sjøkabler ikke ville påvirke prisen så mye. I dag ser vi at det har betydd mye mer enn ekspertene trodde, sier han.

Seland sier også at da vi bestemte oss for å bygge kablene, regnet vi med at vi også ville bygge ut mye mer vindkraft enn hva vi har gjort. Dette har gjort at regnestykket ikke ble som vi tidligere håpet.

– Så kom et folkeopprør mot vindkraft, og man står igjen med effekten av kablene, altså dyrere strøm. Ingen visste heller at det skulle bli krig i Europa, tomme vannmagasiner i Norge, og skyhøye naturgasspriser, påpeker han.

Kan ikke bare skylde på kablene

– Mange er av den oppfatning at rundt 10-20 prosent av prisene våre kan skyldes utenlandskablene. Men kapasiteten i de kablene er så lav at hele prisøkningen ikke kan skyldes dem, sier Mydland.

Likevel er det slik at kablene bidrar til både høyere og lavere priser, skriver forskerne Finn Werner Bekken, Svein Thore Hagen og Thomas Øyvang på forskersonen.no.

– Norge har gjennom året stort sett kraftoverskudd, og prisene ville vært lavere om Norge ikke eksporterte strøm. Men en slik diskusjon blir umulig. Det blir for enkelt. Det er en lang historie til grunn for at vi har det slik vi har det, sier Seland.

Hundretusener elsparkesykler er nå ulovlige å bruke

mest lest