Arne Treholt (80) er død

Avatar photo
Benjamin Bringsås
Journalist
Publisert 12. februar 2023 | 14:38

I dag, søndag, gikk Arne Treholt bort.

Etter et kort sykeleie i Moskva gikk han bort, bekrefter familien overfor Aftenposten.

Han var journalist, forfatter og politiker og diplomat for Arbeiderpartiet, og var statssekretær i Havrettsdepartementet og jobbet i utenrikstjenesten. Teholt har også vært ambassaderåd ved FN-delegasjonen i New York.

I 1985 ble han dømt til 20 års fengsel for spionasje for Sovjetunionen og Irak – en påstand han brukte resten av sitt liv på å argumentere mot, blant annet gjennom bøkene «Alene» og «Gråsoner». Dette ble kjent som «Treholt-saken».

Han har imidlertid innrømmet å ha hatt hemmelige møter med KGB, hvor han har gitt dem graderte dokumenter, samt å ha tatt imot penger både fra KGB og Saddam Hussein.

I dommen ble det beskrevet at Treholt hadde gjort skade mot Norge «som til dels ikke lar seg reparere» og at skadene ifølge forsvarssjefen ville koste «flere års forsvarsbudsjetter». Treholt var byråsjef i Utenriksdepartementet da han ble arrestert.

I 1992 ble han benådet av Brundtland-regjeringen, og har siden da bodd i Moskva og Kypros, hvor han også har drevet forretningsvirksomhet, blant annet sammen med en tidligere KGB-general.

Nato-medlemmer vil ha Stoltenberg i ny periode

mest lest