PST: Kinesiske aktører truet folk på Oslo-konferanse

Avatar photo
Publisert 12. februar 2024 | 14:05

Det kinesiske militæret har fått fotfeste i Norge gjennom forskningsledere og studenter, ifølge PST-sjef Beate Gangås.

Det kom frem da PST la frem sin årlige trusselvurdering mandag.

– Kinesiske forskningsledere, gjesteforskere og studenter fra institusjoner tilknyttet det kinesiske forsvaret jobber i Norge, sier Gangås.

Politiets sikkerhetstjeneste erfarer at kineserne også jobber gjennom norske lokalpolitikere og næringslivsaktører for å fremme sin utenrikspolitikk og omgå nasjonale beslutningsprosesser.

«Dette kan for eksempel skje gjennom at kinesiske aktører tilbyr sponsede turer til Kina, gjentatte delegasjonsbesøk og andre former for positiv oppmerksomhet. Flere norske kommuner og enkeltpersoner har undertegnet vennskapsavtaler med kinesiske aktører som opererer på vegne av den kinesiske partistaten», heter det i rapporten fra PST.

Iran jobber også aktivt i Norge, opplyser PST.

– Iran forsøker å stilne motstanden mot eget regime. De forsøker og å innhente kunnskap om norsk teknologi, heter det i PSTs trusselvurdering.

«I året som kommer, vil iranske etterretningstjenester, og aktører som handler på deres vegne, fortsette å drive etterretningsvirksomhet mot iranske opposisjonelle i Norge. Deres målsetting er å stilne motstand og kritikk mot eget regime. Dette gjøres både gjennom cyberoperasjoner og menneskebasert etterretningsvirksomhet. Som et ledd i Irans kartlegging av opposisjonelle, kan også norske virksomheter som forvalter informasjon om disse utsettes for iransk etterretningsvirksomhet», skriver PST.

Kinesiske aktører truet folk på Oslo-konferanse

PSTs kontraetterretningssjef, Inger Haugland, sier til Nettavisen at kinesiske aktører på vegne av den kinesiske stat jobber for å undertrykke og true kritiske stemmer, også her i Norge.

– Vi har ett eksempel som vi kan trekke fram. Det var en menneskerettighetskonferanse i Oslo hvor det da kommer representanter fra den kinesiske stat for å true og skremme dem som deltar på denne konferansen, sier Haugland.

Hun vil ikke avsløre tidspunkt for når konferansen ble avholdt eller hvem som arrangerte den.

mest lest