Dette er årsakene til at oppdrettsfisken dør

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 12. mars 2024 | 11:00

Artikkelen er basert på en pressemelding fra Veterinærinstituttet.

Veterinærinstituttet rapporterer at infeksjonssykdommer er den viktigste dødsårsaken i norsk fiskeoppdrett.

Dette kommer frem i årets Fiskehelserapport, som for første gang viser en detaljert oversikt over de primære dødsårsakene for oppdrettslaks. Opplysningene, basert på data fra oppdrettsselskapenes eget initiativ AquaCloud, avslører at infeksjonssykdommer stod for 38 % av dødeligheten, etterfulgt av skader med 33 % og ukjente årsaker med 20 %. Rapporten omfatter 355 lokaliteter, tilsvarende 43 % av oppdrettslaksen i sjøfasen.

– Infeksjonssykdommene er et omfattende problem både for fiskens velferd og overlevelse. Det finnes allerede mye kunnskap om hvordan smitterisiko kan reduseres, men næringen må i større grad omsette denne kunnskapen til praksis, uttaler Edgar Brun, avdelingsdirektør ved Veterinærinstituttet.

De mest utbredte infeksjonene i 2023 inkluderte vintersår, kardiomyopatisyndrom (CMS), gjellesykdom, hjerte- og skjelettmuskelbetennelse (HSMB), og pasteurellose. Veterinærinstituttet bemerker at lusebehandlinger og stressende håndtering gjør fisken mer utsatt for slike sykdommer.

Økende dødelighet og regionale forskjeller

Tallene viser en økning i dødeligheten blant oppdrettslaks i sjø, med 62,8 millioner individer (16,7 %) som døde i denne fasen i 2023. De største regionale forskjellene sees i produksjonsområde 3, der dødeligheten nådde 25 %, mens andre områder som PO13 og PO11 hadde under 10 % dødelighet.

I settefiskfasen ble 37,7 millioner laks og 2,4 millioner regnbueørret registrert døde, en økning fra tidligere år for laks. Funnene peker på utfordringer i både sjø- og settefiskfasen, noe som kan påvirke produksjonseffektiviteten og øke presset på næringen.

Vintersår og lakselus fortsatt utfordringer

Vintersår forårsaket av bakterien Moritella viscosa utgjør en betydelig helserisiko for oppdrettslaksen. Antallet tilfeller økte fra 296 til 320 lokaliteter på ett år. Lakselus er fortsatt en av de største sykdomsutfordringene, og selv om antall termiske behandlinger gikk ned, er mekaniske avlusninger nå mest utbredt.

Veterinærinstituttet påpeker at økt vaksinasjon kan hjelpe med å redusere smittespredningen, spesielt gjennom tiltak mot meldepliktige sykdommer som infeksiøs lakseanemi (ILA) og pankreassykdom (PD), samt ikke-meldepliktige sykdommer som yersiniose og pasteurellose.

Fremmed fiskeart utgjør potensiell trussel

Rapporten understreker også tilstedeværelsen av pukkellaks, en fremmed art som truer både oppdretts- og villfiskbestander. Helseovervåkningen i 2023 viste ingen meldepliktige sykdommer hos pukkellaks, men den omfattende fangsten på 364 000 individer viser behovet for videre tiltak for å kontrollere artens spredning.

Fiskehelserapporten gir et styrket datagrunnlag som både næring og myndigheter kan bygge videre på i arbeidet med å sikre en bærekraftig utvikling i oppdrettsnæringen.

Her finner du Fiskehelserapporten for 2023.

mest lest