Donald Trump lover å frigi «6. januar gislene»

Avatar photo
Roar Myrbraten
Frilansjournalist
Publisert 12. mars 2024 | 16:03

Trump står nå uten utfordrere på republikansk side. Alt er duket for en omkamp med Joe Biden om tilgangen til Det hvite hus fra 2025-29.

«Mine første handlinger som deres neste president vil være å stenge grensen, DRILL, BABY, DRILL, og frigjøre 6. januar-gislene som sitter urettmessig fengslet!»

 Det skriver Donald Trump på sin egen plattform Truth Social.

Kontroll over grensen mellom USA og Mexico og å øke oljeboringen som et ledd i arbeidet med å gjøre USA mer energiuavhengig også ville være blant hans første tiltak som president.

Trump sa på et møte i Texas i 2022 at han ville vurdere å benåde de som er dømt for å ha vært involvert i demonstrasjonen 6. januar, og at hans administrasjon vil behandle dem «rettferdig». «Hvis det krever benådning, vil vi benåde dem, for de blir behandlet så urettferdig», sa han den gangen. 

På et debattmøte som CNN dekket i fjor, fraskrev Trump seg igjen skylden for hendelsene på Capitol den 6. januar 2021 og sa at han ville benåde mange av opprørerne som brøt seg inn i Capitol den dagen. 

Trump bemerket også at han ikke ville være i stand til å benåde «hver eneste en», men sa at «det vil være en stor del av dem.» 

I løpet av de 38 månedene som har gått siden 6. januar 2021, har mer enn 1358 personer blitt siktet i nesten alle de 50 delstatene for forbrytelser knyttet til innbruddet i U.S. Capitol, inkludert mer enn 486 personer som er siktet for å ha angrepet eller hindret politimyndighetene. 

President Trumps uttalelser 11. mars på Truth Social er første gang han har antydet at løslatelse av de som ble fengslet i forbindelse med innbruddet 6. januar, vil ha høyeste prioritet, og at han vil iverksette umiddelbare tiltak hvis han vinner valget i november.

Etterforskningen pågår fortsatt og senest Fredag 8. mars 2024 kunngjorde U.S. Attorney’s Office, District of Columbia en pressemelding med tittel:

Mann fra Maryland arrestert for angrep på politiet og andre anklager under innbruddet i Capitol 6. januar.

«En mann fra Maryland er arrestert, siktet for både forbrytelser og forseelser, blant annet for angivelig å ha angrepet politiet under innbruddet i Capitol den 6. januar 2021. Hans og andres handlinger forstyrret en felles sesjon i den amerikanske kongressen som var innkalt for å fastslå og telle valgmannsstemmene i forbindelse med presidentvalget i 2020.

Nicholas Ortt (43) fra Mount Airy, Maryland, er siktet i en straffesak i District of Columbia for sivile forstyrrelser og for å ha angrepet, motarbeidet eller hindret visse tjenestemenn,» heter det i pressemeldingen.

mest lest