– Hvorfor gjennomføres dette opplegget under ramadan? 

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 12. mars 2024 | 08:35

Tirsdag behandles terrorsaken i Oslo tingrett. Retten vil selv få se opptakene som viser hendelsesforløpet da Zaniar Matapour åpnet ild i Oslo sentrum den 25. juni.

– For å sette retten best mulig i stand til å vurdere hendelsesforløpet 25. juni 2022, vil vi vise en sammenstilling av overvåkingsbilder fra hendelsen. Retten vil dermed få et godt utgangspunkt når vi deretter skal få høre forklaringene til de fornærmede og vitner fra hendelsen, sier statsadvokat Sturla Henriksbø til NTB.

Statsadvokaten vil føre Arfan Bhatti som vitne, som også er siktet for medvirkning til angrepet.

– Vi har begjært Bhatti utlevert fra Pakistan, og behandlingen av begjæringen er kommet langt i det pakistanske rettsapparatet. Det er gode muligheter for at han blir utlevert i løpet av hovedforhandlingen, sier Sturla Henriksbø, en av aktorene i saken, til Dagbladet.

Bhatti nekter for anklagene mot ham.

– Det en eventuell forklaring fra Bhatti kan bidra til i saken, er hans inntrykk av Matapour som person og Bhattis kontakt med ham, og hvorvidt Bhatti selv hadde kjennskap til hva som skulle skje på forhånd, sier Henriksbø til avisen.

Den 25. juni 2022, opplevde Oslo en tragedie da to menn ble drept, og ytterligere 23 ble såret. Zaniar Matapour står nå anklaget for en alvorlig terrorhandling i forbindelse med denne hendelsen. Islamisten Arfan Bhatti, sammen med tre andre, er også mistenkt for å ha medvirket til angrepet.

Aktor leser opp tiltalen og Matapour fremstår noe motvillig

Kort tid etter at retten ble satt, ble det klart at han ikke erkjenner straffskyld.

Ifølge NRK opplyser aktor at det skal ha vært minst 650 mennesker på utestedene og ute i gata ved London pub 25. juni 2022.

– Vi kommer til å vise gjennom bevisførslen at Matapour denne dagen dro hjemmefra litt før klokka 16, og at han kjørte med bil. Litt før halv fem gikk han inn på Istanbul restaurant på Nedre Grünerløkka. Han var inne på restauranten i tre kvarter, fikk låne penn og papir av noen som jobbet der, og skrev ned noen telefonnumre på lappen, sier aktor.

– Så dro han videre til Rabita-moskeen. Dette er en moske som Matapour regelmessig gikk til før hendelsen, Der var han i litt over en halvtime. Han kjørte deretter hjem til leiligheten sin på Fredensborg.

Aktor forteller om oppveksten til Matapour, som han omtaler som «vanskelig barndom og ofte i kontakt med politiet».

I en alder av 19 år ble han dømt for vold mot en person på offentlig sted. Senere, i løpet av sine 20-år, ble han også dømt for alvorlige brudd på narkotikalovene.

Matapour har norsk-iransk bakgrunn med røtter i den kurdiske kulturen. Familien hans kom som flyktninger til Bergen i 1991 da han selv var 12 år gammel.

Siden 2015 har Politiets sikkerhetstjeneste (PST) hatt informasjon om Matapour, og de har vært bekymret fordi det virket som om han ble radikalisert og ble en del av et ekstremt islamistisk nettverk i Norge.

Matapour reagerer på at rettsaken holdes under ramadan

– Hvorfor gjennomføres dette opplegget under ramadan? Og på fredag som er veldig viktig for muslimer? sier han til dommeren.

– Vi gjennomfører denne saken selv om det er ramadan, jeg har ikke oppfattet at det er konflikt i å gjennomføre saken selv om det er ramadan. Så vi fortsetter med formalia, svarer dommeren tilbake.

Sterke reaksjoner i rettsalen da aktor starter visning av video fra terrorhandlingen

Flere av dem holder hendene for ansiktet, mens en begynner å gråte. Det er tydelig at flere av dem er sterkt berørt. Noen ser ut til å være sinte, mens andre virker sjokkerte, ifølge NRK.

Ifølge aktor er det uenighet blant de sakkyndige angående spørsmålet om Matapour er tilregnelig.

Rettssaken forventes å pågå helt frem til 16. mai.

mest lest