Politiker dømt til ett års fengsel for hatefulle ytringer

Avatar photo
Publisert 12. mars 2024 | 20:35

Den høyreorienterte belgiske politikeren Dries Van Langenhove (30) er dømt til ett års fengsel og må betale en bot på drøyt 180.000 kroner for å ha oppfordret til vold og fornektet Holocaust.

Van Langenhove får også suspendert noen av sine sivile rettigheter i 10 år, som blant annet innebærer at han ikke får stille til valg i denne perioden. Det skriver Politico.

Forsvareren til den belgiske politikeren har sagt til lokale medier at dommen vil bli anket.

Lederen for det høyreorienterte partiet Vlaams Belang, Tom Van Grieken, retter kraftig kritikk mot dommen som han mener er «politisk motivert.»

Belgisk politi startet etterforskningen av Van Langenhove etter at en TV-rapport fra 2018 hos allmennkringkasteren VRT viste at han hadde utvekslet rasistiske og antisemittiske meldinger i private gruppechatter.

Van Langenhove «dyrket nazistiske ideer som forårsaker mye lidelse. Han har ønsket å undergrave samfunnet,» sa en dommer da han kunngjorde kjennelsen tirsdag.

Van Langenhove representerte Vlaams Belang i det belgiske parlamentet fra 2019 til 2023. Partiet er i dag den største politiske bevegelsen i Belgia, ifølge Politico.

mest lest