Kyivs største kraftverk ødelagt

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 12. april 2024 | 05:50

Et stort kraftverk i nærheten av Kyiv ble fullstendig ødelagt i et russisk missil- og droneangrep torsdag

Russland har i det siste gjennomført store angrep mot ukrainsk energiinfrastruktur over hele landet. Det kullfyrte kraftverket var bare ett av anleggene som ble angrepet av Russland torsdag.

Angrepene var som svar på ukrainske forsøk på å skade Russlands olje- og gassindustri og energifasiliteter.

«Dette førte til forstyrrelser i driften av ukrainske militære industrivirksomheter, hindringer for overføring av reserver til kampområder, samt vanskeligheter med å forsyne drivstoff til troppene og militære enheter i Ukrainas væpnede styrker,» heter det fra det russiske ministeriet, ifølge Reuters.

Ukrainas luftvåpen hevdet at de skjøt ned 18 av de innkommende missilene og 39 av dronene. Russland avfyrte totalt 82 missiler og droner, inkludert seks hypersoniske Kinzhal-missiler – ingen av disse klarte Ukrainas luftforsvar å nedskyte, ifølge CNN.

Trypilska termiske kraftverk (TPP), den største leverandøren av elektrisitet til Kyiv, Cherkasy og Zhytomyr-regionene, ble fullstendig ødelagt, ifølge energiselskapet Centrenergo. Selskapet har mistet 100% av sin kraftproduksjon på sine tre kraftverk, som alle har blitt ødelagt.

«En svart dag i Centrenergos historie.» «Ødeleggelsenes omfang er forferdelig. Penger kan ikke estimere det. Dette er den største utfordringen for oss i selskapets historie,» heter det i en uttalelse fra selskapet.

På sosiale medier ble det delt videoer som viste store røyksøyler stige opp fra Trypilska-anlegget mens flammene fortsatte å herje.

Artikkelen fortsetter.

Nettoperatøren Ukrenergo sa at deres stasjoner og kraftproduserende anlegg hadde blitt skadet i angrepene på regionene Odesa, Kharkiv, Zaporizhzhia, Lviv og Kyiv.

Ifølge det statseide ukrainske energiselskapet Naftogaz, var også to underjordiske lagringsanlegg for naturgass blant målene, selv om de fortsatte å være operative.

mest lest