Leieprisene har økt med 15,6 prosent på to år: – Veldig mange som sliter

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 12. april 2024 | 08:13

Nye statistikker viser at leieprisene i Norge har økt med 15,6 prosent på bare to år. Leietakere er bekymret over utviklingen.

– Eiendom Norges utleieboligprisstatistikk viser en sterk vekst i leieprisene i første kvartal 2024. Det er kun i fjor vi har målt en sterkere vekst i leieprisene i Norge i et første kvartal, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge i en pressemelding.

– De siste to årene har leieprisene i Norge steget med hele 15,6 prosent. I samme periode har bruktboligprisene steget med 1,9 prosent, noe som illustrerer styrken i leiemarkedet for tiden. Når eierkostnader stort sett er høyere enn leiekostnader, så innebærer det at leieprisene mest sannsynlig skal videre opp i tiden fremover, sier han.

I Stavanger har leieprisene nemlig steget med 14,3 prosent det siste året.

– Det er store forskjeller i leieprisutviklingen det siste året. Stavanger og Sandnes skiller seg ut på toppen med en vekst på hele 14,3 prosent. I den andre siden av skalaen finner vi Bergen som har hatt en moderat vekst på 1,7 prosent. Årsveksten i Oslo og Trondheim er nær storbyindeksen med en vekst på henholdsvis 5,5 og 4,9 prosent, forteller Lauridsen.

Eiendom Norge har siden 2013 utarbeidet og publisert prisstatistikk i samarbeid med Eiendomsverdi, Finn.no og profesjonelle utleieaktører. Ifølge organisasjonen har leieprisene i de fire største byene økt med 2,3 prosent i løpet av første kvartal 2024. Vanligvis pleier leieprisene å gå ned i første kvartal.

Lars Aasen, som er daglig leder i Leieboerforeningen, sier at mange leieboere nå opplever vanskelige tider.

– Det er veldig mange som sliter. Vi får mange henvendelser, uten at vi kan gjøre så mye med det, sier han til NRK.

Student Thea Marie Johnsen (25), som går på skole i Stavanger forteller til kanalen at hun er nødt til å ha en jobb ved siden av studiet for å få det til å gå rundt. Hun og samboeren betaler til sammen 10.000 kroner pluss strøm i måneden for leiligheten i Stavanger, og det er langt unna sentrum.

– Vi får utbetalt 9000 kroner i studiestøtte. Etter leie, strøm og internett sitter jeg igjen med omtrent 3000 kroner i måneden, sier hun.

mest lest