Drapssiktelse etter at mann kvelte hjemløs på T-banen

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 12. mai 2023 | 05:12

En hjemløs 30 år gammel mann ble kvalt til døde mens han reiste på t-banen på Manhattan, for nesten to uker siden.

En tidligere marinesoldat ble pågrepet og blir nå siktet for uaktsomt drap etter å ha tatt kvelertak på mannen slik at han døde.

Den 24 år gamle ekssoldaten skal møte i retten fredag. Strafferammen er på 15 års fengsel.

– Vi kan ikke gi ytterligere informasjon før han har blitt framstilt for retten på Manhattan, noe vi venter vil skje i morgen, heter det i en uttalelse fra statsadvokat Alvin Braggs kontor.

Siktelsen kommer etter at 24-åringen og to andre la Jordan Neely på gulvet, og tok deretter kvelertak på ham i tre minutter.

Neely hadde en manisk episode på T-banen hvor han utagerte voldelig, trakasserte andre reisende og bedrev hærverk.

Hendelsen begynte, ifølge vitner, da Neely begynte å rope om å være sulten og tørst, og kaste søppel. Han har historie med psykisk lidelse og som angivelig tidligere har sonet fengsel blant annet for å ha kidnappet en 7 år gammel jente.

Ambulansepersonellets forsøk på å gjenopplive ham mislyktes.

En journalist som tilfeldigvis var til stede og filmet en video som viste angrepet, er sitert i New York Times for å ha sagt at Neely ropte: «Jeg har ikke noe imot å gå i fengsel og få livstid i fengsel», og «Jeg er klar til å dø.»

Hendelsen førte til store demonstrasjoner. Folk ba om rettferdighet, og sa at det ikke er kriminelt å være fattig. Grupper som har arrangert demonstrasjoner, har også kalt hendelsen for en «lynsjing», og sagt at den var rasistisk motivert.

At en afroamerikaner var med å hjelpe hvite Daniel Penny å holde Neely nede, ser ut til å ha blitt ignorert.

Situasjonen har også sparket i gang en debatt om hvorvidt det er berettiget å møte trusler og voldelig trakassering med makt, og i hvilken grad man kan bruke makt rettmessig, i møte med vold.

mest lest