Studie: D-vitamin kan motvirke utviklingen av kreft

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 12. mai 2024 | 18:59

Under koronapandemien ble D-vitamin kjent for mange som et middel til å styrke immunforsvaret. Likevel var ikke C-vitamin noe myndigheten forskrev. For dem var det vaksiner for «alle penga».

Men D-vitamin er nå funnet også å kunne motvirke kreft. Det viser en studie i det anerkjente vitenskapelige tidsskriftet Science.

Forskere ved Francis Crick-instituttet i London og det amerikanske kreftinstituttet fant at mus som fikk en diett med mye D-vitamin, var mer motstandsdyktige mot flere typer kreft.

Det var ikke bare mus som ble studert.

Forskere fra Aalborg Universitet bidro ved å analysere data om D-vitaminproduksjonen i huden til de 1,5 millioner danskene. De som hadde mindre D-vitamin, hadde samtidig økt risiko for å få kreft i de neste ti årene, ifølge National Geographic.

Sammenhengen var som følger:

«Hvis musene har høyere nivåer av D-vitamin i blodet, utvikler de færre svulster, og de reagerer også bedre på immunterapi», forklarer Tine Jess, professor og leder av DG-senteret Predict og medforfatter av den danske delen av studien, til Ritzau.

Man antar påvirkingen går gjennom D-vitaminets virkning på bakterifloraene i fordøyelsessystemet.

Det er Illustrert Vitenskap som melder dette.

Chat GPT-4 skriver følgende om D-vitamin:

D-vitamin er et fettløselig vitamin som spiller en kritisk rolle i kroppens evne til å absorbere kalsium, noe som er viktig for å opprettholde sunne og sterke bein. I tillegg til sin rolle i beinhelsen, er vitamin D også viktig for immunsystemets funksjon og kan bidra til å redusere risikoen for enkelte kroniske sykdommer, inkludert noen former for kreft.

Kroppen produserer vitamin D når huden blir eksponert for sollys, spesielt UVB-stråler. Det kan også fås gjennom kostholdet, selv om det er få naturlige matkilder til vitamin D. De vanligste kostkildene inkluderer fet fisk som laks og sild, fiskeleveroljer, og berikede matvarer som melk, appelsinjuice, og frokostblandinger. Tilskudd er en annen kilde til vitamin D, spesielt viktig i områder med begrenset sollys.

Det finnes to hovedformer av vitamin D: D2 (ergokalsiferol), som hovedsakelig kommer fra plantekilder og visse typer sopp, og D3 (kolekalsiferol), som kommer fra dyrekilder og er den formen som produseres av menneskehuden etter sollys eksponering. Vitamin D3 er generelt sett som den mer potente formen av de to.

mest lest