Over halvparten av bussjåfører frykter for livet på jobb

Avatar photo
Publisert 12. mai 2025 | 17:43

En ny undersøkelse avslører at norske bussjåfører føler seg utrygge bak rattet – og mange frykter for liv og helse.

Etter flere alvorlige ulykker de siste årene, senest den tragiske hendelsen i Fredrikstad hvor en bussjåfør mistet livet, slår Yrkestrafikkforbundet (YTF) alarm: Bussjåfører føler seg ikke trygge – og det finnes fortsatt ingen internasjonale sikkerhetskrav som skal beskytte dem mot frontkollisjoner.

Ifølge en undersøkelse gjennomført av YTF blant over 2000 yrkessjåfører innen buss- og godstransport, oppgir hele 53,9 prosent at sikkerhetstiltakene mot kollisjon er utilstrekkelige. For bussjåfører alene er tallet enda høyere: 61,8 prosent svarer at de ikke føler seg godt nok beskyttet.

– Dette er uakseptabelt!, sier forbundsleder i YTF, Jim Klungnes, og peker på at det finnes strenge krav til kollisjonssikkerhet i person- og lastebiler – men ikke i busser.

Bygd for passasjerer – ikke sjåfører

YTF mener utviklingen i bussdesign har gått i feil retning. Moderne busser prioriterer plass til passasjerer, og sjåførene sitter lavt i venstre hjørne, rett foran forakselen. Dette er det mest utsatte punktet ved en frontkollisjon.

– Tidligere var førerplassen plassert høyere og omgitt av en mer robust ramme. Nå sitter sjåføren på bakkenivå, med glass og plast som eneste beskyttelse, påpeker Klungnes.

I romjulen 2022 omkom en bussjåfør i Fredrikstad i en frontkollisjon med en annen buss. Begge kjøretøyene holdt lav hastighet, rundt 30 km/t, men Statens havarikommisjon konkluderte i ettertid med at ulykken kunne vært mindre alvorlig dersom bedre kollisjonssikring hadde vært på plass.

Mens et flertall av sjåførene rapporterer manglende sikkerhet, er det kun 30 prosent som mener at dagens tiltak er tilstrekkelige. 16 prosent svarer at de er usikre.

Forbundslederen er svært bekymret for hva som kan skje hvis ikke busser konstrueres med bedre sikkerhet i fronten.

– Det er kanskje verdens fineste hjørnekontor, men det hjelper lite når man havner i en frontkollisjon. Sjåførene sitter i plast og aluminiumsfolie, uttaler Klungnes.

Les også: Katastrofealarm i Nordland: Buss med 58 personer delvis under vann, flere døde

Et rop om politisk handling

I oktober 2023 ble det innført et nytt krav om en sikkerhetsbjelke i fronten på nye busser. Dette kom etter langvarig press fra YTF og andre aktører. Men Klungnes mener dette ikke er tilstrekkelig.

– Vi er glade for at myndighetene begynner å ta problemet på alvor. Men det er ikke nok med én stålbjelke i fronten. Hele førerplassen må beskyttes. Vi trenger en total revurdering av hvordan bussene bygges, sier han.

Les også: FrP vil la næringslivet kjøpe navn på T-banestasjoner

YTF oppfordrer nå fylkespolitikere og beslutningstakere til å stille krav om bedre sjåførsikkerhet ved innkjøp av nye busser. Uten tydelige krav vil bussprodusenter fortsette å prioritere passasjerkapasitet fremfor førervern, advarer forbundet.

– I jakten på flere seter og lavere kostnader har man fullstendig ignorert sjåførenes sikkerhet. Vi risikerer at flere sjåfører dør på jobb dersom det ikke tas grep, sier Klungnes.

Yrkestrafikkforbundet er en partipolitisk uavhengig fagorganisasjon for ansatte i bedrifter som driver transport av personer og/eller gods. Forbundet jobber for bedre arbeidsvilkår og økt sikkerhet i transportnæringen.

mest lest