Maskerte personer sperret E18 for å kappkjøre

Avatar photo
Publisert 12. juni 2023 | 16:59

Fredag fikk politiet melding om at E18 mellom Drammen og Lier er sperret av biler uten skilt, med maskerte personer bak rattet.

De fikk også melding om at det er biler på stedet som kjører veldig, veldig for fort.

– Vi opplevde ganske stygg kjøring. Det var et miljø, som er interessert i raske biler, som var ute på veiene og gjorde det ganske utrygt for andre bilister, sier Morten Visdal, politioverbetjent i UP. Han var til stede på E18 og satt i bilen som fikk en hastighetsmåling av råkjørerne, forteller Karin Wallin, som er distriktsleder i Utrykningspolitiet (UP) Sør til NRK.

Wallin forteller til statskanalen at hun har inntrykk av at det er et bilmiljø med tilhørighet på østlandet som står bak denne kappkjøringen. Hun understreker at det er for tidlig å slå fast hvem som står bak hendelsen, men at dette er noe som etterforskes.

Politiet sitter på mye informasjon både fra sosiale medier og andre kilder, opplyser UP til Drammens Tidende.

Et stort antall tilskuere samlet seg ved E18 mellom Drammen og Lier for å se på det som skal være en avtalt og planlagt kappkjøring. Her kan du se to biler kappkjøre nedover Lierbakkene:

En bro over E18 var fullpakket av tilskuere som ville se på kappkjøringen. Foto: Politiet.

Wallin sier at alle tegn tyder på at dette er organisert.

– Vi ser helt klart på bilder at det er publikum som står over E18 og ser på dette. Det er tydelig en organisert hendelse, sier hun til NRK.

En grå BMW 3-serie E90 330d X-drive fra midten av 2000-tallet (245 hk) ble etterlatt på et jorde etter en politijakt i over 200 km/t.

En av bilene som var til stede under kappkjøringen fredags kveld forsøkte å flykte fra stedet. Det førte til en politijakt i over 200 km/t. Bilen kjørte til slutt gjennom et gjerde og ut på et jorde i Sande i Vestfold og Telemark.

Politiet opplyser at tre personer var i bilen, og at alle forlot stedet. Sjåføren skal ha løpt til skogs, ifølge Drammens Tidende.

– Denne bilen ble målt til 205 km/t, forteller Wallin.

UP fikk bistand fra politihelikopter, lokale politifolk på MC, samt en hundepatrulje.

Etter en kort tid ble tre personer pågrepet. Saken er nå under etterforskning.

Politiet sier til NRK at å sperre av veien på denne måten er livsfarlig, og blant annet kan medføre at ambulanse og andre nødetater ikke kommer seg frem.

En av bilene som ble stoppet var en oransje BMW M6. Bilen som endte opp på jordet var en BMW E90 330d.

Les også: – Ikke nødvendig med fartsgrenser

I forbindelse med en annen sak fra forrige uke, fortalte Utrykningspolitiet (UP) til NRK at de mener en ny lov som tillater inndragelse av selve bilen bør vurderes i Norge, i likhet med en lov som tidligere ble innført i Danmark.

– I løpet av tre års tid nå har de inndratt flere hundre kjøretøy. Typisk for fartsovertredelser der man kjører 100 km i timen for fort, eller om man kjører med over to i promille, sa UP-sjef Knut Smedsrud til NRK.

Danskene har beslaglagt nesten 2.000 kjøretøy siden det nye lovverket kom for rundt to år siden.

mest lest