Er «helt overbevist» om at havvind blir konkurransedyktig: –  Jeg er absolutt like entusiastisk

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 12. juni 2023 | 07:00

Havvind i norske farvann vil koste skjorta.

Men statsminister Jonas Gahr Støre og olje- og energiminister Terje Aasland forteller i et intervju med Dagens Næringsliv at de er «helt overbevist» om at havvind blir konkurransedyktig.

Sammen varsler de fortatt vind i seilene for den norske havvindsatsingen, som starter med den første utbyggingsfasen av Sørlige Nordsjø II. Fasiten ble en ramme på maksimalt 23 milliarder kroner, før inflasjonsjustering.

– Vi hadde åtte år før oss hvor det ble gjort for lite. For lite ble satt i gang og for lite ble forberedt. Mye av dette tar tid, som å komme i gang med nok folk, gode rutiner og grundige avveininger for at områder blir lyst ut. Nå er vi i gang med det. Da er forslagene om å stoppe eller vente dårlig fra et industriperspektiv, fra en industri som er klar til å satse, sier Støre til økonomiavisen.

Les også: «Havvind i Norge er ikke lønnsomt», sier NVE. Regjeringen vil satse stort likevel

– Vi legger til rette for viktig kraft for norsk industri, stabilitet og forutsigbarhet, muligheter til å kutte klimautslipp og til at leverandørindustrien kan satse internasjonalt. Vi trenger kraften, skyter Aasland inn.

– Men nå er dere her, i en forsvarsposisjon?

– Dette er ikke en forsvarsposisjon. Dette er en understreking av at vi trenger gjennomføringskraft, at vi må stå ved denne ambisjonen og justere og tilpasse underveis. Dette er det stor entusiasme ved. Når du får en kostnadsutfordring, med flaskehalser i leverandørkjeden og i teknologiutviklingen, så må aktørene og myndighetene være forberedt på at kommer til å skje. Jeg er absolutt like entusiastisk, sier Støre.

Statsministeren forteller til DN at alle hans europeiske kolleger har havvind på dagsordenen.

– Å stoppe nå er også dårlig fra et klimaperspektiv, for da kan Norge styre mot en anstrengt kraftsituasjon. Og det er dårlig for all annen aktivitet i Norge som venter på mer kraft, sier Støre.

Støre har likevel ingen planer om å la pengene sitte løst. Han forteller i intervjuet at regjeringen skal snu hver krone.

mest lest