FrP kritisk til Taliban-besøk: – Regjeringen forhandler med terrorister

Avatar photo
Publisert 12. juni 2023 | 18:37

Tre representanter for den afghanske islamistgruppen Taliban er i Norge for å delta på en fredskonferanse i regi av UD.

Ifølge VG er tre embedsmenn fra Talibans regjering i Kabul nå på plass i Norge. De bor på Losby Gods og skal delta på konferansen Oslo Forum, som arrangeres av Utenriksdepartementet.

Da islamistgruppen besøkte Norge i januar i fjor, fikk regjeringen kritikk for å bruke over 6 millioner norske skattekroner på å fly islamistene til Norge i privatfly og dekke andre utgifter for gruppens besøkende.

Det har ikke stoppet regjeringen fra å invitere Taliban til Norge på nytt.

Anniken Huitfeldt skriver til VG at de har invitert tre personer fra embetsverket i Kabul til å delta på årets Oslo Forum for å snakke om de store utfordringene i Afghanistan.

– Å isolere Afghanistan nå vil være uheldig, både for det afghanske folk og for oss. Det kan forverre situasjonen for det afghanske folket, og det kan føre til at terrorgrupper som IS bygger seg opp i landet. Det ville øke sikkerhetstrusselen også i Europa, skriver Huitfeldt.

Da Taliban besøkte Norge i 2022, lovet de blant annet at kvinner skulle få delta i arbeidslivet, og at jenter og kvinner skulle få ta utdannelse. Disse løftene er konsekvent blitt brutt.

FrP mener regjeringer forhandler med terrorister

Utenrikspolitisk talsperson for Fremskrittspartiet, Christian Tybring-Gjedde, reagerer på Taliban-besøket.

Han mener utenriksminister Anniken Huitfeldt bryter prinsippet om å ikke forhandle med terrorister når hun igjen inviterer terrororganisasjonen til Norge.

– Utenriksministeren var fornøyd med det forrige besøket fra Taliban, hvor hun ble lovet bedre forhold for jenter som ville gå på skole. Men etter løftene var gitt, og Norge sendte mer penger til Afghanistan, så stengte Taliban alle muligheter for jenter til å gå på skole. Derfor er det uforståelig at de inviteres på ny, sier Tybring-Gjedde.

Han reagerer på at utenriksministeren fremdeles har tillitt og respekt for terroristene.

– Huitfeldt lærte tydeligvis ingenting av forrige besøk, sier Christian Tybring-Gjedde.

Han frykter at terrororganisasjoner over hele verden nå ser at terror som virkemiddel er effektivt dersom man ønsker å komme inn i den internasjonale varmen og bli invitert på fredsseminarer.

Les også: Fire dømt i den mye omtalte overgrepssaken i Bergen

– Huitfeldts utstrakte hånd til Taliban legitimerer langt på vei metodene de har tatt i bruk for å komme til makten. Det er å spotte alle de som har ofret alt for å kjempe mot Taliban og for friheten i Afghanistan. FrP fordømmer samtalene med en av verdens verste terrororganisasjoner, sier Tybring-Gjedde.

Videre sier han at Taliban har drept nordmenn, angrepet uskyldige sivile i en rekke land og styrer ett av verdens mest undertrykte folk.

– Likevel tror utenriksministeren at hun kan snakke dem til fornuft. Det er ikke bare naivt, det er direkte umoralsk, sier Christian Tybring-Gjedde.

mest lest