Våre politikere er en gjeng med suppehuer

Avatar photo
Rune Chr. Tollefsen
Leserinnlegg
Publisert 12. juni 2023 | 12:51

Dette er et eksternt innlegg og gir uttrykk for skribentens meninger.

Når de blankpolerer sine sko for møter i Brussel for å gi vekk løfter om energiutveksling med Tyskland og EU, binder seg til avtaler som går på tvers av folkets meninger så sparker de sitt eget folk i ræven med sine farge løfter. «Alle skal med» Det slagordet ble siden dementert fra Støre, det var visstnok ikke hans. Så vi kan rette det til «Alle skal ned»

Og så salig har han klart det, på 18 måneder har han klart det ingen trodde var mulig. Kronen i fritt fall, rentene stiger, matprisene stiger, Inflasjonen spiser opp et rekordstort lønnsoppgjør som igjen øker inflasjonen. Investorer flykter til utlandet og gir svakere inntjening til stat og kommune. Strømpriser som løper løpsk grunnet en feilslått energipolitikk. Høyere avgifter skatter og en stat som svulmer ut og nå står for over 60% av BNP. Da må det virkelig ringe og blinke noen varsellamper i finansdepartementet eller DNB, for dette er faretruende signaler vi må ta på høyeste alvor.

Vi kan se til Sverige på 1990-tallet der renten var svimlende 500%
og de måtte bruke motorsag på statens forbruk. Den veien Norge har nå er dette ikke et utenkelig utfall. Vi har riktignok et oljefond som er stort, men sammenlignet med verdensøkonomien er det totalt sett en dråpe i havet.

Men neida, Støre kliner til med mer. Havvind Sørlige Nordsjø 2 del 1 er den store satsingen som nå er på agendaen om ikke Langskip med CO2 var nok. Batterifabrikker med sugerør i statskassen og lønninger i Freyr som kan få enhver sykepleier forbanna. Feilslått CO2 fangst i Oslo som nå visstnok ikke får mere subsidier etter de ettertrykkelig har overskredet kostnadene med milliarder står igjen strandet som en hval på land før Langskip er en realitet.

Og som alle andre som lever på statlige subsidier så vil Freyr nå ha mer for å bli i Norge. Hva skjedde med ideen om å legge til rette for industrivekst i Norge på private hender? Skal staten eie og styre alt? Skal staten betale for alt?

Hvordan skal en batterifabrikk bli lønnsom når de søkte seg til Norge for den lave energiprisen når vi nå har importert europeiske priser? Det var i alle fall ikke for den reine strømmen de proklamerte når de nå truer med å flytte til statene om ikke staten blar opp nye milliarder. At ikke våre politikere innser dette og tar rev i seilene så går det den veien høna sparker.

Trollvind utenfor Bergen er lagt på is til de får subsidier fra staten i milliard klassen. Hvert eneste vindkraftanlegg i Norge har sugerør ned i statskassen som vi, skattebetalere må betale for.

23 milliarder, 23 tusen millioner for Sørlige Nordsjø 2 første del og mest sannsynlig mye mer for de som kjenner til statlige prosjekter. De dobler seg i pris for ingen har oversikt eller fornuft? Innsikt nok til å ta en skikkelig vurdering? Blir pisket og matet av LO, NHO, Fornybar Norge og resten av hylekoret så Støre, Aasland og Eide stemmer i for ikke være ustemte.

De 23 milliardene i subsidier gir oss ca 5 TWh med strøm i mulig 20 år. Den tilsvarende summen kunne gitt oss et SMR kjernekraftverk på 470MW som gir oss nesten 4 TW i året i 60 – 100 år. Regnestykket burde være enkelt.

Men neida, her skal det meste betales av statskassen, altså oss.  For å sitere Magnus Blaker. «Dermed skal subsidierte batterifabrikker, få strøm fra subsidiert havvind, som får betong fra subsidiert betongproduksjon – og der alle problemene denne subsidierte havvinden medfører skal løses ved subsidierte hydrogenfabrikker som produserer subsidiert hydrogen.»

Er det mulig og ikke se realitetene i denne galskapen?

Som Erna var forført av Merkel så er Støre på kne for Ursula, de knefaller og gir vekk arvesølvet for en glans i solen som Europas reddende engel i en energikrise de selv har påført sitt eget land. Og nå er det Norges tur til å rasere vårt land, våre havområder og tyne sparebøssen vår til siste slant så vi kan forsyne Europa med energi. Støre ville ikke være statsminister i et land som begrenset eksporten av strøm til Europa.

Svaret er meget enkelt – gå av så noen med fornuften i behold kan overta. Støres valgtaler om Norsk strøm til norske priser til Norske bedrifter står som en hån med den politikken han nå fører. Vedum likeså med avgifter som skulle ned men har skutt i været grunnet en politikk som ikke er bærekraftig.

Det er sant det som sto skrevet i en avis – «Vi trenger ikke denne energien.» Kutt kablene til Europa, kutt ut elektrifiseringen av sokkelen, batterifabrikker og Tik Tok datasenter så har vi elektrisk kraft til å klare oss i bøtter og spann til vi får på plass noen kjernekraftverk strategisk plassert der vi trenger de, og om Tyskland vil.. Og vil betale for den kraften – noen kjernekraftverk som kan forsyne de med strøm til produksjonspris + 100% påslag. Ja halloen liksom, vi driver vel ikke med veldedighet vel? Norge som stat må – bør i alle fall drives som en forretning der man har inntjening på innvesteringer.

Men våre statsledere har store ambisjoner på den internasjonale arena og har med rette et oljefond i ryggen som kan bakke de opp når lovnader blir til tomme ord de ikke kan stå for. Da er det bare å åpne pengesekken til folket og øse ut mer så prosjektene blir realisert. Koste hva det koste må.

Les også: En hyklersk og korrupt suppe: Vi kan ikke akseptere det

Sørlige Nordsjø 2 første del har nå sprukket med 8 milliarder det er da totalt 23 milliarder i subsidier, enn så lenge. Men den endelige summen får vi ikke før det er nedlagt om 20 år (om det varer så lenge i de havområdene).

Differensialkontrakter der staten går inn og garanterer for en minstepris på strømmen er mildt sagt galskap med de prisene vi ser i dag på strømmen. Enkelte dager må strømselskapene betale forbruker for å bruke strøm for det er overproduksjon. Og hvorfor er det akkurat det? Overproduksjon? Når det blåser i Nordsjøen så blåser det og i Engeland, Danmark, nordlige Tyskland og ja, Norge. Ergo går prisene ned for det er mye strøm tilgjengelig og Norge (vi) må betale mer til statskassen.

Og alt dette for å redusere CO2 i atmosfæren? For å sitere Bent Patey
«Av 200 000 luftmolekyler i jordens atmosfære, er 80 av dem CO2-molekyler. 3 av disse er menneskeskapte. Skal vi redusere våre CO2-utslipp globalt med drøyt 30%, vil CO2-nivået i atmosfæren gå fra 80 til 79 av 200 000 luftmolekyler.» Det fremstår som en vits og en hellig gral våre politikere gir avlat til i form av skattebetalernes penger.

Subsidier har blitt en klam blodigle som suger støtte til næringer som mulig ikke har livets rett. Istedenfor å si «vis oss hva dere har og kan» så kan vi støtte dere er det snudd til et sugerør ned i statskassen der man heller spør hvor mye trenger dere til å realisere deres prosjekt. Om det virker eller er lønnsomt tar vi senere.

Det er så fullstendig riv ruskende gale sett fra et bedriftsøkonomisk prosjekt som det kan forbli. Soleklart litt risikokapital skal man spytte inn, men 23 milliarder? Der er ca samme summen for K5 Bergen Voss som hadde spart mange liv, det er halvparten av Hordafast. Men strøm til fantasiprosjekter som vi strengt tatt ikke trenger er direkte vanvidd. Det er ikke vår tids månelanding eller pyramider som Støre sa. Det er et overforbruk tuftet på galskap og visjoner som ikke har rot i virkeligheten.

Som Jens Stoltenberg skrev i sin bok «Min Historie». «I boken skrev Stoltenberg om regjeringskonferansen i 2006 der han om el-sertifikatene sa at «jeg har ingenting imot tyskere, men jeg begriper ikke hvorfor vi skal bygge ut dyr strøm i Norge for så å selge den billig til tyske kraftselskaper». Han spurte også daværende SV-leder Kristin Halvorsen om hvordan SV kunne være for noe «som tapper fellesskapet for milliarder, ødelegger urørt natur og tar livet av massevis av havørn og truede ugler». Videre, «det grønne skiftet vil kreve store investeringer og kostnader over mange år. Da er det viktig at det ikke er fellesskapet som må ta hele regningen, fordi det vil gå ut over andre viktige oppgaver som skole, helse og omsorg».

Aasland sitt bastante nei til kjernekraft og senere nei til støtte for forskning på feltet vitner om fullstendig uvitenhet og mangel på innsikt og forståelse for vår verden vi lever i og den fremtid som kommer. Istedenfor å være fremtidsrettet og innovativ er han bakstrevers og har låst seg fast til Fornybar Norge og Haga som heier på vindkraft. Lurer på om hun hadde frontet de samme meningene nå om hun fremdeles var politiker? Det er så man lurer på om hele gjengen er kjøpt og betalt og ikke gjør den jobben de er satt til å gjøre. Være folkets forvaltere.
Pr i dag har den sittende regjeringen gjort slett arbeid.

Forstå meg rett, Høyre og Erna Solberg er ikke det spøtt bedre, Det er samme galskapen bare i andre farger. Skal vi få til en endring så må det inn nye koster.

Skulle AP gjenoppstått i ny drakt måtte vi hatt han Thorbjørn Berntsen inn og gjenopplivet som statsminister. Han var folkets talerør og ikke en logrende hund for LO, NHO og resten av suppegjengen.

Setter du pris på denne artikkelen? iNyheter trenger din støtte. Tegn abonnement eller støtt oss på Vipps 763291 bank 1506.80.92768 eller PayPal

mest lest