Redusert deltakelse på fredsmøtet for Ukraina i Sveits

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 12. juni 2024 | 06:45

Antallet land og organisasjoner som har bekreftet sin deltakelse på fredstoppmøtet i Sveits, hvor president Volodymyr Zelenskyjs fredsformel skal diskuteres, har sunket fra 93 til 78, ifølge Radio Svoboda.

Det melder RBC Ukraine

Flere diplomater fra EU-land som er involvert i forberedelsene til arrangementet, har gitt denne informasjonen til Radio Svoboda under betingelse av anonymitet. De spesifiserte ikke hvilke land eller organisasjoner som har blitt fjernet fra deltakerlisten. En diplomat utelukket ikke muligheten for at listen fortsatt kan vokse.

«Mitt mål er å ha et gruppebilde med nesten 80 deltakere,» sa en tjenestemann. En annen diplomat, som bekreftet de 78 bekreftede deltakerne, bemerket at det fortsatt er noe tid igjen.

Fredstoppmøtet

Toppmøtet vil finne sted fra 15. til 16. juni i Sveits og er forventet å fokusere på å diskutere president Volodymyr Zelenskyjs fredsformel. Russland som ikke ble invitert fraråder land å delta. Ifølge RBC forventes det at landet vil få muligheten til å delta i en konferanse om toppmøtets resultater.

Den 11. juni rapporterte NHK (Japans nasjonale kringkaster) at utkastet til felleserklæringen kun nevner tre av de ti punktene i Ukrainas fredsformel. Dokumentet inkluderer heller ikke krav om tilbaketrekking av russiske tropper fra ukrainsk territorium og gjenoppretting av Ukrainas territoriale integritet.

Dette toppmøtet er en del av en pågående innsats for å finne en fredelig løsning på krigen i Ukraina, og vil samle et bredt spekter av internasjonale aktører for å diskutere veien videre. Til tross for redusert antall deltakere, håper arrangørene at møtet vil bidra til å styrke støtten for Ukrainas fredsformel og skape en plattform for videre diplomatiske samtaler.

Putin har signalisert at han vil vurdere fredsforhandlinger som anerkjenner de nåværende frontlinjene, men vil fortsette krigen hvis Ukraina og dets allierte ikke er enige.

mest lest