Dagbladet kaller Støre og Stoltenberg for «USAs rævdiltere»

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 12. juli 2023 | 20:58

Det er ei en lederartikkel betegnelsen fremkommer. Dagbladet mener de to burde tatt sterkere avstand fra USAs beslutning om å gi klasevåpenammunisjon til Ukraina.

Det er en konvensjon 100 land har underskrevet.

Les også: USA bekrefter klaseammunisjon til Ukraina – over hundre land har bannlyst slike våpen

«En konvensjon der Norge var en pådriver, og daværende statsminister Stoltenberg og utenriksminister Støre var internasjonale politiske aktivister på vegne av menneskeheten, intet mindre. Grunnen er at klasevåpen dreper og lemlester i stor omkrets, og dermed særlig går ut over sivile,» skriver avisen.

Dagbladet anerkjenner at vedtaket formelt sett ikke bryter folkerette, Verken Russland, USA eller Ukraina har underskrevet konvensjonen.

Men det er et forferdelig våpen, mener Dagbladet og viser til at det rammer sivilie i årevis etter at kamphandlingene er slutt. Og dette forsto Jens Stoltenberg og Jonas Gahr Støre tidligere da de «i sin tid frontet arbeidet med å forby bruk av klasevåpen.»

– Det er en betraktning de fortsatt burde hatt. Men nå sier Nato-sjefen og statsministeren ingenting om USAs beslutning. Nato-land som Canada og Spania sier de ikke støtter president Joe Bidens kontroversielle beslutning. Det gjør våre fremste menn til det som på frimodig bergensk kalles rævdiltere. USAs rævdiltere, avslutter Dagbladets lederavdeling.

mest lest