Brunsneglen, også kjent som Iberiaskogsneglen eller «mordersneglen», er en plage for mange. De er ekle og ligger rundt omkring i hager og i naturen ellers. Men hvorfor spiser ikke rovdyr opp den trege, «proteinrike godbiten»?
Det er flere grunner til at mange rovdyr ikke spiser brunsnegler, men en skiller seg ut, skriver forskning.no.
En del andre sneglearter beskytter seg ved å gjemme seg i et sneglehus, men ikke brunsneglen. Den beskytter seg i stedet med slim.
Slimet kan være ubehagelig å håndtere og fordøye.
– Så snart de merker at de blir pirket på eller bitt i, skiller de ut utrolig store mengder slim, forteller snegleforsker Stine Slotsbo.
Slimet kan også inneholde stoffer som gir sneglene en ubehagelig smak. Dette gjør dem mindre attraktive som bytte for mange rovdyr. Men slimet gjør dem også vanskelige for dyr å få inn i munnen og svelge.
FAKTA
Brunsneglen begynte å spre seg i Norge på slutten av 1980-tallet. Den første rapporterte observasjonen i Norge var i 1988, i området rundt Kristiansand. Sneglene har siden spredt seg nordover.
Brunsneglen antas å ha kommet til Norge gjennom internasjonal handel, sannsynligvis ved import av planter og jord fra Sør-Europa. Snegler, egg, eller unge individer kan lett bli transportert med potteplanter, jord, eller annet plantemateriale. Når de først er etablert i et nytt område, kan de spre seg raskt på grunn av deres evne til å formere seg i store antall og mangel på naturlige fiender.
iNyheter har benyttet ChatGPT i utviklingen av faktaboksen.