Helgen 8. til og med 10. august var det et sirkus på besøk i Oslo. Ikke det sedvanlige sirkuset med trapésartister og klovner. Men Red Bull Cliff Diving sirkuset var på besøk.
Dette er altså klippestuping, som er ganske stort på verdensbasis.
Oslo har ikke så mange høye klipper ved vannet, så operaen i Bjørvika måtte duge til formålet.
Her var det bygd opp en rampe 27 meter over havoverflaten. Rampen strakk seg så langt som 30 meter ut fra en av avsatsene på operaen.
I klippestupingssirkuset er dette faktisk rekord for lengde på rampen de stuper fra.
Klippestuping er, som de fleste forstår av navnet, stuping fra klipper. Høye klipper.
Sporten har sitt utspring fra Hawaii, der dette har foregått i århundrer faktisk. Ikke som organisert profesjonell sport, men mer som en lokal interesse.
Dette var andre gang dette sirkuset hadde tatt veien til Oslo. Sist gang var for to år siden. Arrangørens kommunikasjonsansvarlige, Thomas Mendicini Lerdahl, kan fortelle meg at Oslo nå er et fast stoppested i Red Bull World Cliff Diving Series. Besøket for to år siden var en prøve. Som Oslo tydeligvis bestod med glans, da byen nå har blitt fast stoppested.
Arrangementet startet torsdagen med kvalifisering, og den fortsatte også på fredagen. Fredagen ble noe utfordrende for arrangøren, da været slo helt om på den tiden kvalifiseringen skulle være. Den ble da utsatt til senere på ettermiddagen da være bedret seg kraftig.
I klippestuping konkureres det i menn og kvinneklasser. Under konkurransen i Oslo skulle 12 menn og 12 kvinner sloss om å utføre det beste stupet. Utøverne velger selv vanskelighetsgrad på sine stup, og blir belønnet av dommere for sine stup. Høyere vanskelighetsgrad kan gi mer poeng.
Dette er ganske likt stuping vi nettopp har sett fra OL i Paris. Forskjellen er stort sett bare høyden på plattformen det stupes fra. Det brukes heller ikke stupebrett med sprett i denne utgaven av stuping. I klippestuping lander utøverne alltid med bena først, i motsetning til tradisjonell stuping hvor hodet bryter vannet først. Man kan vel egentlig argumentere for at dette da ikke er stuping, men hopping. Stuping tradisjonelt fordrer jo landing i vannet med hodet først.
Foto: Pål Holden.
For to år siden var det vistnok 50 000 mennesker som bivånet finalen i konkurransen, og arrangøren håpet på minst like mange tilskuere i år. Jeg er usikker på om så mange dukket opp, men mye mennesker var det i hvert fall.
Foto: Pål Holden.
Bikkja i bakken er jo et velkjent begrep her i Norge på idrettsarrangement, og den dukket også opp her. Dog denne gang i armene på eieren.
Ved operaen er det forøvrig ganske mange flere måker å se enn hunder, så kanskje et nytt begrep à la « måka på operataket » kan benyttes i denne sammenhengen. Noen av måkene virker nesten å være tamme også.
Foto: Pål Holden.
For å få et slikt sirkus som dette på bena er det svært mange involverte som må trå til. For utøvernes sikkerhet er opplegget svært profesjonelt kunne jeg se. Flust med dykkere, medisinsk personell og annet innsatspersonell var tilstede . Politiet stilte med både politibåt og betjenter på vannscootere, og Redningsskøyta var også tilstede.
Tilstede var også mange private småbåter, og noen litt større, hvor publikum kunne bivåne det hele fra sjøen.
Foto: Pål Holden.
Konkurransens deltagere har et ganske så stort alderspenn. Den yngste er britiske Archie Biggin på 16 år, mens den eldste er tyske Anna Bader på 40.
Som nevnt tidligere er plattformen det stupes fra 27 meter over vannoverflaten. Litt lavere med 21 meter for damene.
Men verdensrekorden i sporten er hopp/stup fra så mye som nesten 59 meter. Den rekorden innehas av brazilianeren Laso Schaller.
Det er ingen nordmenn med i dette sirkuset, men to norske dødsere fikk lov til å vise seg frem for folkemassen denne helgen. Dødsing er en annen type stuping som kanskje noen av leserne kjenner til.
I finalen i Oslo deltok disse deltagerne i herreklassen:
James Liechtenstein fra USA. Han vant også konkurransen med en total poengsum på 415,80.
Dette var amerikanerens første seier i serien, og han styrket da sin ledelse i verdensserien.
Aiden Heslop fra Storbrittania. Han ble nummer to med 409,2 poeng.
Tredjeplassen gikk til Constantin Popovici fra Romania. Han oppnådde en poengsum på 387,85.
Øvrige deltagere var:
- Jonathan Paredes, Mexico
- Carlos Gimeno, Spania.
- Yolotll Martines, Mexico.
- Andrea Barnaba, Italia.
- David Colturi, USA.
- Nikita Fedotov, IAT.
- Miguel Garcia, Colombia.
- Archie Biggin, den nevnte 16 åringen fra Storbrittania.
- Oleksyi Prygorov, Ukraina.
Dette var også plasseringen på resultatlisten etter endt konkurranse.
I kvinneklassen stilte følgende kvinner:
Rhiannan Iffland, USA. Hun vant med 337,30 poeng. Dette var Rhiannans fjerde strake seier, og hun har dermed vunnet fire av fem konkurranser i år.
Molly Carlson, Canada. Nummer to med 312,70 poeng.
Elisa Cosetti, Italia. Nummer tre med poengsummen 287,85.
Øvrige deltagere og deres plassering:
- Anna Bader, Tyskland.
- Meili Carpenter, USA.
- Ginni van Katwijk, Nederland.
- Maria Paula Quintero, Colombia.
- Nelli Chukanivska, Ukraina.
- Simone Leathhead, Canada.
- Eleanor Smart, USA.
- Paula Gilabert, Spania.
- Xhanteia Pennisi, Australia.
Operaen i Bjørvika er jo et flott bygg, om området rundt har jo også etterhvert blitt veldig fint. Stranden som er anlagt nedenfor operaen er flittig brukt av byens innbyggere. Denne helgen var dette også tilfellet. Det foregikk også en del andre aktiviteter på stranden, noe som barne syntes å like godt.
Foto: Pål Holden.
Jeg synes det er flott at Oslo klarer å trekke til seg store eventer som dette, og håper de fortsetter med dette i fremtiden. Publikum ser ut til å sette pris på slikt som dette.