Kilder: Moderaterna vil ikke ha med Sverigedemokraterna i regjering

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 12. september 2022 | 18:22

Moderaterna fortrekker angivelig å kun ha med Kristeligdemokraterna (KD) i regjering og ha SD og Liberalerna som støttepartier. Det er SVT som melder dette mandag ettermiddag.

Før utenlandsstemmene blir talt opp, ligger M, SD, KD og L, dvs. høyrekoalisjonen an til å få flertall med knappest mulig margin: 175 mot 174 mandater.

Gunnar Strömmer, Moderatenes partisekretær, erkjenner at valget var svært jevnt og sier at partiet nå avventer det endelige valgresultatet.

– Skulle det skje, er det naturlig at Moderaterna tar på seg oppgaven med å danne et regjeringsgrunnlag som kan levere den endringen som vi har sett for oss, sier han til pressen utenfor Moderatenes partikontor.

Partileder Ulf Kristersson har i løpet av dagen møtt Jimmie Åkesson (SD), Ebba Busch (KD) og Johan Pehrson (V). Ifølge Strömmer er det viktig at partene sammen «finner en måte å manifestere det de er enige om» for å kunne samarbeide på sikt, skriver SVT.

På spørsmål om han er villig til å gi ministerposter til Sverigedemokraterna, svarte han dette:

– Vi gikk til valg på at vi ønsker å danne regjering med andre borgerlige partier og samarbeide på en respektfull måte med Sverigedemokraterna i Riksdagen.

Tidligere på dagen var SD-leder Jimmie Åkesson i samtaler med Ulf Kristersson (M). SD ble nest største parti med 20.6 prosent av stemmene mot Moderaternas 19.1.

Svenskene er i ferd med å våkne opp. Men til hva?

mest lest