Kjell Inge Røkke flytter til Sveits: Sparer 360 millioner i årlig formueskatt

Avatar photo
John M. Johansen
Journalist
Publisert 12. september 2022 | 12:48

Eieren av Aker og en av Norges mest kjente milliardærer, Kjell Inge Røkke, flytter til Sveits.

Det er Røkke selv som skriver dette i et brev til aksjonærer og medarbeidere i Aker, ifølge Dagens Næringsliv.

– Et krevende valg er tatt. Jeg har flyttet fra Asker til Lugano i Sveits. Min kapital skal fortsatt arbeide i Norge. Familieselskapet TRG og børsnoterte Aker fortsetter som før med norsk forankring for kunnskapsdrevet industriutvikling med verden som marked, skriver Røkke blant annet.

Røkke skriver i brevet at hverken han eller de som kjenner han fra oppveksten, kunne forestille seg det livet han har fått oppleve.

Les også: Une Bastholm: – Norge må umiddelbart innføre EUs fjerde energipakke

– Med ni års obligatorisk skolegang og få gode karakterer, dro jeg på sjøen og fikk hyre på fiskebåt. Jeg har gjort mange riktige valg, men også større og mindre feilvalg. Noen av de valgene vil være med meg livet ut i det offentlige rom – og selvfølgelig farge oppfatninger om meg. Uansett er valgene en viktig del av mitt fundament i dag. Veien har vært kronglete og utfordrende, men også lærerik og givende, skriver Røkke.

Han skriver videre at hans eks-kone og to barn vil fortsette å bo i Asker.

– Jeg har valgt Lugano som mitt nye bosted – det er verken billigst eller har de laveste skattene, men det er til gjengjeld et flott sted med en sentral beliggenhet i Europa. Min bolig i Asker, er overført som gave til min eks-kone Anne Grete som vil bo på Konglungen sammen med våre to felles barn.

Røkke var 42 år gammel når han flagget hjem til Norge fra USA.

Skatteprofessor Guttorm Schjelderup ved NHH sier til NRK at han mener det er nærliggende å tro at Røkke melder flytting nå for å unngå å betale skatt på de verdiene han har opparbeidet seg.

– Dersom han bor ute i fem år, blir han i praksis skattefri. Så vet nok Røkke at det blir jobbet med å tette dette skattehullet, slik at man må være utflyttet i langt mer enn fem år. Derfor er det gunstig å flytte ut nå.

Finansavisen har regnet ut at Røkke sparer 360 millioner kroner i året i redusert formueskatt på flyttingen.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) endret to elementer i formuesskatten i statsbudsjettet i fjor. Med virkning fra 2020 ble dels satsen i formuesskatten økt fra 0,85 til 0,95 prosent og verdsettelsesrabatten for «arbeidende kapital» ble kuttet fra 45 til 25 prosent.

I 2020 var Røkkes skatteregning på 175 millioner kroner. Den ville steget mye hvis han også ble skattet for 2022 i Norge, skriver Finansavisen.

Vedum har så langt ikke ønsket å uttale seg om saken.

Sverigedemokraterna vant valget: – Svært uheldig, skriver landets aviser

mest lest