Ukraina har tatt tilbake kontrollen ved russergrensen

Avatar photo
John M. Johansen
Journalist
Publisert 12. september 2022 | 11:38

Det ukrainske forsvaret skal nå ha kontroll over grensen til Russland i hele Kharkiv fylke. 

Situasjonen har snudd, og russerne har trukket seg ut av fylket og forsøker å stanse den ukrainske offensiven ved nye forsvarslinjer, skriver NRK.

Søndag ettermiddag tok ukrainske tropper kontroller over hele grenseområdet til Russland i Kharkiv.

Det er et område som tilsvarer hele stor-London to ganger.

Den russiske overkommandoen meldte i helgen at de trakk seg ut av Kharkiv for å styrke stillingene i Donbas.

Tom Røseth, leder for Forsvarets høyskoles forskningsgruppe på Ukraina og hovedlærer i etterretning, mener dette kan være et vendepunkt i krigen.

– Krigen har snudd. Ukrainske styrker har definitivt initiativet. Det er som David som har slått Goliat. Goliat har bakket ut bakover, og det kan være Goliat også faller, sier Røseth til Dagbladet.

Les også: Frykter enda en militær konflikt på europeisk jord

Russiske styrker som har trukket seg tilbake fra Kharkiv fylke, har satt igjen militært utstyr tilsvarende en brigade, noe som tilsvarer en tropp på 1000 menn eller kvinner.

Den anerkjente amerikanske tenketanken Institute for the Study of War (ISW) skriver at Russland har lidd et stort nederlag som følge av den ukrainske motoffensiven i Kharkiv fylke den siste uken.

– Ukrainske styrker har påført et stort operasjonelt nederlag mot Russland, og gjenvunnet nesten hele Kharkiv oblast i en rask motoffensiv, skriver de.

Nær Kherson, sør i Ukraina, sliter trolig Russland med å få forsyninger over elva Dnipro, ifølge britisk etterretning.

En improvisert flytebru som russiske styrker har satt opp, blir trolig utsatt for hyppige ukrainske angrep, slik at russerne ikke rekker å reparere brua.

– Det at Ukraina klarer å ha denne motoffensiven, i denne fasen, tyder på at Ukraina kan ta russerne ytterligere i øst. Samtidig blir det spennende å se hva som skjer i Kherson framover, sier Røseth.

Dette har fått militæranalytikere til å anta at russernes nye forsvarslinje vil ligge dypt inne i Donbas. De mener linjen kan komme til å gå ved elven Donets.

Etter tilbaketrekningen fra Kharkiv, har ikke russerne lenger mulighet til å gjennomføre en knipetangsmanøver, siden de nå bare kan angripe fra sør.

Russland rekrutterer nå psykisk syke, straffedømte og utlendinger

mest lest