Blir det 10 partiledere på NRK i 2025?

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 12. september 2023 | 19:53

Dette er en kommentar.

Det var en mann som manglet da NRK og TV 2 hadde felles partilederdebatt etter valget mandag kveld.

Owe Ingemann Waltherzøe og hans Industri- og næringspartiet (INP) fikk 3,0 prosent av stemmene og 240 innvalgte kommunerepresentanter. Men han glimret med sitt fravær kl 00:30 da de sparket igang spørrerunden.

Flere steder fikk INP over 10-15 prosent av stemmene. Det var stort sett i vest og i nord de gjorde det godt, men også i Telemark. Waltherzøes eget hjemfylke.

Som vi har skrevet om flere ganger for valget fikk INP de etablerte mediene med seg på laget. Til tross for skepsis til klimatiltak og subsidier av «grønn» energi, ble de ikke idiotforklart eller utsatt for drittpakker i noe stort omfang. INP ble tvert imot behandlet som et interessant og legitimt fenomen.

Partiet ble etablert så sent som i 2020 og fikk bare 0,3 prosent av stemmene i 2021. Med ni partier på Stortinget er det disse som i denne runden fikk være med på partilederdebattene i 2023. Men hva skal man gjøre i 2025?

Men det er like greit å reise temaet om hvem som skal delta i opptakten til stortingsvalget om to år.

For det er svært viktig å være med i disse debattene. Nordmenn flokker seg fortsatt til NRK og TV 2 og de etablerte mediene. Vi har ikke kommet så langt på alternative kanaler som de har eksempelvis i USA.

I 2013 og 2015 var det diskusjon rundt MDG og Rødts deltakelse i partilederdebatten. NRK endte opp med en mellomløsning der MDG fikk være med i den siste runden, men ikke den første i 2013. I 2015 fikk MDG være med, men ikke Rødt. TV 2 nektet MDG i 2013 også.

Begge kanaler har sagt at de i utgangspunktet bare tar med partier som allerede er inne på Stortinget. Men samtidig har de vurdert andre i hvert enkelt tilfelle basert på meningsmålinger. Det har åpnet for MDG og Rødt.

Denne gangen vil det åpenbare kravet reise seg om INP. Skulle de holde en oppslutning på eller over 3 prosent på målingene opp mot neste stortingsvalg, tror jeg både NRK og TV 2 gir etter og tar dem med. Og det skulle bare mangle. Om de ikke inviteres med, vil det være en klar påvirkning på valget fra disse mediene, som begge er helt eller delvis statsfinansiert. Det går simpelthen ikke.

INP har allerede skaffet 12.000 betalende medlemmer og er med det større enn både MDG og Venstre. Med 240 representanter inne, har de gode forutsetninger for å bygge den bredde og synlighet som skal til for å mobilisere på sosiale medier og være synlige frem mot neste valgkamp.

Og de er et friskt pust så langt. INP har programfestet å si opp EØS-avtalen, klimaavtalen fra Paris og å stanse all vindkraftutbygging til havs og på land i Norge. Partilederen har også sagt at det blir vanskelig å samarbeide med MDG og Venstre, på grunn av klimapolitikken.

Mye kan selvfølgelig fortsatt gå galt, og partiet kan brytes i mange retninger når de skal begynne å ta detaljert stilling til annet enn klima-, energi- og næringspolitikk.

Men Norge trenger et parti som taler klimalobbyen midt imot og som klarer å hente velgere over fra venstresiden også til en slik politikk. INP er nok en trussel for FrP, men som dette valget viser, kan såvel FrP som INP gjøre gode valg samtidig. Det er slik sett kanskje Sp, Ap og muligens Rødt som har mest å frykte fra et aktivt og deltakende INP.

Det er bare å ta seg hatten for det Owe Ingemann Waltherzøe så langt har fått til. Vi forventer å se ham ved siden av de ni andre i 2025, både på NRK og TV 2.

Hvordan han klarer seg mot de andre, blir interessant å se.

Setter du pris på denne artikkelen? iNyheter trenger din støtte. Tegn abonnement eller støtt oss på Vipps 763291 bank 1506.80.92768 eller PayPal

mest lest