Europeiske bedrifter i Kina ser med økende bekymring på fremtiden. En ny undersøkelse fra European Union Chamber of Commerce avslører at utsiktene for lønnsomhet og vekst i Kina er de svakeste noensinne.
Økende overkapasitet, fallende etterspørsel og usikkerhet om reformløfter preger bildet.
– Det er blitt mye vanskeligere å tjene penger i det kinesiske markedet, sa Jens Eskelund, leder for European Union Chamber of Commerce, under fremleggelsen av undersøkelsen, ifølge Dagens Næringsliv.
Den økonomiske veksten i Kina har bremset opp, og nye direkteinvesteringer fra EU til Kina falt med 29 prosent fra 2022 til 2023. Markedets kompleksitet, lavere etterspørsel og svake markeder er blant faktorene som gjør det utfordrende for europeiske selskaper å operere i landet, ifølge DN.
Fallende etterspørsel og svak økonomi
Kina, som i mange år ble sett på som et sikkert marked med høy vekst, opplever nå en betydelig nedgang i økonomisk aktivitet. Den innenlandske etterspørselen er lavere enn forventet, og kinesiske husholdninger holder igjen på forbruket på grunn av usikkerhet om egen økonomi. Kinesiske aksjemarkeder er i dvale, med nøkkelindeksen CSI 300 på samme nivå som for 15 år siden.
– Ved inngangen til det nye årtusenet ble reformplanene fra kinesiske myndigheter sett på som troverdige. Nå, etter mer enn et tiår med uinnfridde løfter, vokser tvilen rundt Kinas forpliktelser til reformer, heter det i rapporten fra handelsforeningen.
Undersøkelsen viser at to tredjedeler av europeiske selskaper i Kina opplever at profittmarginene er på samme nivå som eller lavere enn det globale gjennomsnittet. Fremtidsutsiktene er dystre, med mange selskaper som vurderer å redusere eller avslutte sine investeringer i Kina.
– Mange selskaper begynner å føle at de virkelig er ved et vippepunkt, sier Eskelund.
iNyheter trenger din støtte. Tegn abonnement eller støtt oss på Vipps 763291 bank 1506.80.92768 eller PayPal
Morrow vil «selge» batterier til Ukraina – og la nordmenn betale