Norsk Kylling starter med sertifisert halalproduksjon: – Et spennende marked med stort potensial

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 12. september 2024 | 15:07

Norsk Kylling er godkjent som halalprodusent av kylling. Sertifiseringen ble godkjent av Islamsk Råd Norge denne uken, og selskapet starter med en separat halalproduksjon så fort som praktisk mulig.  

Det skriver Norsk Kylling i en pressemelding.

Hvem som selger «legitim» halalkylling har vært omstridt den siste tiden. I juli skrev Islamsk Råd Norge i en pressemelding oma at det blir slutt på halal-slakting i Norge når når Norturas slakteri på Elverum skulle legges ned fra 1. september.

Men det benektet Nortura selv. Konserndirektør i Nortura Kjell S. Rakkenes hevdet de fortsatt skulle slakte halalkylling på Herland i Østfold.

Les også: Nortura benekter at det blir slutt på norsk «halalslaktet» kylling

Nortura har solgt «halal-kjøtt» under merkevaren Alfathi. Men selve slaktningen har vært identisk på alt kjøtt. Det sørger reglene fra mattilsynet for.

«Når noen tenker på halal, så tenker de på hva som skjer i andre land, der man skjærer over strupen og så blør dyrene ihjel. Det skjer ikke her,» uttalte  informasjonsdirektør Elin Ytterdal Thoje i Nortura til Aftenposten i 2015.

Den eneste forskjellen på vanlig kjøtt og halalkjøtt var at en muslim leste en takknemlighetsbønn for dyret før det slaktes. Inntil 2019 var det en person Islamsk Råd Norge (IRN) godkjente etter avtale med Nortura.

IRN sa opp avtalen i 2019. De hadde inntil da mottatt en million kroner i året. Nortura har siden brukt egne ansatte med muslimsk bakgrunn for bønnelesningen.

Men nå «kupper» altså Norsk kylling markedet. De har inngått avtale med Islamsk Råd Norge.

Norsk Kylling ligger på Støren i Midtre Gauldal kommune i Trøndelag og er siden 2012 heleid av REMA 1000.

– Som en stor aktør i det norske kyllingmarkedet, er det et mål for oss å gjøre kylling med bedre dyrevelferd tilgjengelig for flere. Når vi nå er sertifisert til å utvide med en egen halalproduksjon, kan vi også tilby ECC-sertifisert kylling til en større del av befolkningen, sier Hilde Talseth, administrerende direktør i Norsk Kylling i pressemeldingen.

Egen produksjonslinje

For å sikre at kravene til halal blir ivaretatt vil produksjonen av halalkylling være adskilt fra Norsk Kylling sin vanlige produksjon. Solvingeproduktene og Stangeproduksjonen som Norsk Kylling leverer til REMA 1000, vil foregå som tidligere og blir ikke påvirket av den nye sertifiseringen, heter det.

Halal-sertifiseringen påvirker ikke de strenge kravene Norsk Kylling har til dyrevelferd og kvalitet. Fagansvarlig for dyrevelferd i Norsk Kylling, Merete Forseth, har ledet arbeidet med å bli halalgodkjent. Her sammen med styreleder i Islamsk Råd Norge, Masoom Zubair. Foto: Hanne Marstrand

Starter med hel kylling 

Produktutvalget for halalproduksjonen blir i første omgang hel kylling, som Norsk Kylling selger videre til underleverandører som foredler og pakker halalkyllingen ut til sluttkunden. Produksjonen starter opp så fort den praktiske tilretteleggingen i produksjonen er på plass. 

Norsk Kylling estimerer at markedet for halalproduksjon er på mellom 3000 – 4000 tonn kylling, og ser på dette som «et spennende marked med stort potensial.» 

Betydelig marked

Samtidig som halalproduksjonen starter opp med hel kylling, forteller Talseth at selskapet parallelt jobber med en egen merkevare for halalkylling, med ulike kategorier av prosesserte kyllingprodukter.  

– Som heleid verdikjede har vi et unikt distribusjonsnett i REMA 1000. Vi ser nå på hvordan vi kan tilrettelegge produksjonen, slik at vi også kan tilby oppskåret og prosessert halalkylling. Om vi klarer å få inn halal som en adskilt og egen merkevare i REMA 1000, vil vi styrke halaltilbudet i hele landet.

Styreleder i Islamsk Råd Norge, Masoom Zubair, er ifølge pressemeldingen «imponert over Norsk Kylling sin satsing på ansvarlig matproduksjon, og er veldig glad for at en stor og solid aktør er sertifisert som halalprodusent».

– Kylling er en viktig del av kostholdet for mange muslimer, og denne sertifiseringen bidrar til at vi kan gi et enda bedre tilbud av halalprodusert kylling i Norge, forteller Zubair.

Zubair forteller at det har vært viktig for Islamsk Råd Norge å få på plass en ny sertifisert halalprodusent av kylling, siden det er stor etterspørsel etter halalsertifisert kylling, og begrenset tilbud i det norske markedet. 

– Norsk Kylling utøver sitt forsyningsansvar på en eksemplarisk måte ved at de nå også tilbyr produkter som omfavner flere kjøpegrupper. Samtidig er vi veldig glad for at vi inngår et samarbeid med et selskap som er alene i sin bransje om å følge kravene til ECC i all sin produksjon, sier Zubair.

Lang og omfattende prosess

Islamsk Råd Norge og Norsk Kylling har i underkant av to år jobbet med denne prosessen får vi vite.

iNyheter trenger din støtte. Tegn abonnement eller støtt oss på Vipps 763291 bank 1506.80.92768 eller PayPal

Vi får naturligvis den kulturen vi importerer (+)

mest lest